Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORIS
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» HÍREINK »

ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS A SZOLNOKI HETÉNYI GÉZA MEGYEI KÓRHÁZBAN
2016. december 3.
Hagyományteremtő ünnepekről és élő hagyományokról olyan jó hallani. Olvasom az Újságban, hogy a református gyülekezet gyűjtést indított a szegények részére, a szolnoki színház gyűjti az ajándékokkal, játékokkal megtöltött cipős dobozokat, a boltok valamelyik kijelölt áru megvásárlásából bizonyos összeget fontos kórházi eszközök beszerzésére fordítanak. A közelgő szeretet ünnepét igyekeznek tartalommal, kedvességgel, odafigyeléssel hangsúlyozni. A Hetényi kórházban is hetek óta, szinte naponta, ketten- hárman összedugták a fejüket a dolgozók, közép és felső vezetők, valamint a váci egyházmegye lelki gondozószolgálat dolgozói, önkéntesei, hogy egy új hagyomány alapjait rakják le.

Elgondolkoztam:
-    Mennyivel másabb a karácsonyvárás, ha egészségesek vagyunk, és meghívásra a városi ünnepségen részt vehettünk, ismét elmehetünk.
-    Mennyivel másabb, ha valaki betegen fekszik bent a kórházban, híreket alig hall, ágyához van „kötve” lelkileg, és valóságban is. Katéterek, infúziók, szegecsek és gipszelések szűk teret adnak a mozgásra.
-    Mennyivel másabb, ha szeretteimnek kisebb-nagyobb ajándékot vásárolhatok, vagy személyre szóló kedves pici meglepetést készíthetek!
-    Mennyivel másabb, ha a mozgásterem csak a kórterem, vagy az ágy! Vágyakozni tudok, de keveset tehetek. Jobban leköt betegségem, nő a hiányérzetem, hiszen a várakozás napjai lassan-lassan itt is elérnek a Szentestéhez, a kis Jézus megszületéséhez. De ki segít nekik?
Ekkor értettem meg, hogy másfajta szeretettel fordulnának néhányan a nyitott szívek felé. Ha a betegek nem mehetnek el a városi, templomi rendezvényekre, akkor ők teremtenek helyben ünnepet, összefognak dolgozók – vezetők – önkéntesek, hogy kitaláljanak, megvalósítsanak hagyományteremtési szándékkal, hittel és várakozással megtöltött ünnepség sorozatot.

Kérdezték, miért szerdai napon lesz az ünnepélyes adventi gyertyagyújtás?
Nagyon egyszerű a magyarázata: a 120 éves kápolnában minden hét szerdáján katolikus szentmise van három órától. Ezért délután kettőkor megkezdődhet a kis ünnepség, a „C” épület aulájában.
Minden szerdán más felekezet papja, lelkésze készül egy kis lelki útravalót adni advent szerepéről, a készületről. Önként jelentkező kisebb- nagyobb csoportok zenés áhítata, versek és imák elmondása is erre készít fel mindenkit.
Az ünnepség után csak néhány métert kell menni. Ott vár a Kápolna, ott vár Jézus a szent ostyában. Van lehetőség imádkozni, a csendben picit elmerülni, elmélkedni, és élni a szentgyónás lehetőségével. Ahogyan a lakásokban nagytakarítást végeznek, itt a gyónás után tiszta lélekkel vehetjük magunkhoz Jézust, akit várunk, akire vártunk.
Így karácsonykor nem csak a betlehemi jászolban, hanem szívünkben is megszülethet ismét a kisded.
Ezért merem ajánlani Angelus Silesius szavait: „Jézus ezerszer is megszülethetne a földön, mit sem használna neked, ha nem születik meg a Te Szívedben!”
Kívánom, hogy Neked - Mindenkinek ott lehessen Karácsonykor Jézus, és családod, szeretteid körében tudjatok egymásnak örülni.
Így jutottunk el az első gyertya meggyújtásáig, melyre esperes-plébánosunkat, Máthé György atyját kértük fel.
Nagyon szépen feldíszítették az aulát. Már itt láthatjuk Máriát a kisdeddel, de elsősorban a négy adventi gyertyás koszorú van a középpontban. Minden héten közelebb kerülünk az ünnephez, amikor megjelenik közöttünk az Isten-gyermek.
Az ünnepséget Agócs Attila, a kórház gazdasági igazgatója nyitotta meg. Köszöntötte dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselőt, Kovács Sándort a megyei közgyűlés elnökét, valamint minden megjelentet.
Örül, hogy összefogással, a kórház és a váci püspökség lelki gondozói elindították hagyományteremtő szándékkal, hogy a betegekhez közelebb hozzák az adventi felkészülést.
Sokan névvel vagy név nélkül elküldték adományaikat, melyből elkészülhetett a festmény és a szobor: Mária a kisdeddel.
Az adventi koszorú és a betlehemi festmény - szobor megáldását Gyuri atya végezte. Meleg szavakkal köszönte meg az önkéntes munkát, a díszítést és az ötletet, melyre nagy szükség van. Legyen élő hagyomány az elkövetkező évekre, segítse a készülődést, akkor is, ha hazamehet a karácsonyi ünnepekre, mert meggyógyult, akkor is, ha még lábadozik, de itt kell az ünnepeket töltenie. Ehhez kíván kitartást, lelki feltöltődést az advent után boldog karácsonyt.
Az ünnepen közreműködtek a katolikus iskola diákjai verssel és zenével.
Befejezésül Kissné Marcsi köszönte meg a részvételt, és hívta azokat, akik megtehetik, hogy a három órakor kezdődő szentmisére is jöjjenek át.
Jönnek a további kis ünnepek, a gyertyagyújtások. Arra is várjuk a betegeket, dolgozókat és mindenkit, aki el tud jönni! Töltekezhetünk, és várjuk együtt az Istengyermek megszületését!
py

vissza »
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2017. január 25. szerda

Pál

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben Jézus megjelent a Tizenegynek, és így szólt hozzájuk: Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik. A...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
 • 2017.01.26.
  „NE FÉLJ, NE AGGÓDJ, NE SÍRJ, NE BÁNKÓDJ,…” – Magzatelvesztők lelkigyakorlata
 • 2017.01.26. 18:00
  FRANCIA SZENTEK NYOMÁBAN I.
 • 2017.01.29.
  KÖLTŐI EST A PÜSPÖKI PALOTÁBAN
 • 2017.02.03.
  LELKIGYAKORLAT MINDEN KOROSZTÁLY SZÁMÁRA BÖJTE CSABÁVAL
 • 2017.04.21.
  Keresztény társkeresők lelkigyakorlatos hétvégéje
 • Összes program »
ESEMÉNYTÁR
EGYHÁZMEGYEI TVNEXONWEB BELÉPÉSALTHANN HÁZHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
Váltás mobil nézetre