Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORIS
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» HÍREINK »

Rólunk írták: EMLÉKMŰ AZ EGYETÉRTÉSNEK ÉS AZ ÖSSZETARTOZÁSNAK
2016. december 19.
Idén ünnepli fennállásának 770. évfordulóját Kálló. A község önkormányzata egész évben változatos programokkal emlékezett meg a nem mindennapi évfordulóról. Az emlékév zárásaként a Dobó és a Petőfi utca közötti téren felavatták az egyetértés, a béke és az összetartozás jeléül épített emlékművet. A jelentős eseményen a helyieken kívül jelen volt dr. Beer Miklós váci megyéspüspök, aki megáldotta az emlékművet, valamint Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője is.
A Nógrád Megyei Hírlap cikke.

A kállói szoboravató-ünnepségen megjelent közel száz érdeklődőt Baboss Buda polgármester köszöntötte, mások mellett dr. Beer Miklós váci megyéspüspököt és Balla Mihályt, a térség országgyűlési képviselőjét.

– A mi otthonunk itt van, Kállón immár legalább 770 éve, de minden bizonnyal még régebb óta. Az 1246-os esztendőtől számítjuk ezt, mivel ekkor készült az a királyi oklevél, amelyben IV. Béla megerősíti, hogy „az erdős, mocsaras Kálló a váci püspök örökös birtoka”. Önkormányzatunk az évforduló alkalmából célul tűzte ki, hogy olyan emlékművet és gyógynövényes parkot készítettet, ami szimbolikájában Kálló múltját, jelenét és jövőjét hordozza magán – hangsúlyozta Baboss Buda.

– Az emlékmű alatt egy időkapszula tanúskodik a ma Kállón élő emberekről, az építőkről és arról az akaratról, amelyben megszületett ez az emlékhely. Falunk a közösség erejével az egyetértés, a béke és az összetartozás jeléül állíttatta ezt az emlékművet. Ezen kell tehát munkálkodnunk, hogy megmaradjunk itt Kállón, és szerte a Kárpát-hazában! – tette hozzá. A faluvezető beszédének végén megköszönte Fejér Máté szobrászművész munkáját, aki egy ilyen egyedi alkotást készített, illetve mindazok fáradozását, akik segítettek abban, hogy méltóképpen állíthassanak emléket a falu 770. születésnapjára.

Ezt követően Balla Mihály országgyűlési képviselő emelkedett szólásra, aki az emlékmű által rá gyakorolt hatásról beszélt, illetve arról, hogy a középkori motívumok mennyire visszarepítik a szemlélődőt az akkori időkbe. A továbbiakban Baboss Buda polgármester vezetésével Czeba Katalin alpolgármester, Baboss Bence, Balla Jánosné, Kapás Antalné, Koncz Csilla és  Benedek Péter képviselők megkoszorúzták, dr. Beer Miklós váci megyéspüspök pedig megáldotta a béke az egyetértés és az összetartozás emlékművét.

Nógrád Megyei Hírlap / Cz.Zentai

vissza »
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2017. január 25. szerda

Pál

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben Jézus megjelent a Tizenegynek, és így szólt hozzájuk: Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik. A...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
 • 2017.01.26.
  „NE FÉLJ, NE AGGÓDJ, NE SÍRJ, NE BÁNKÓDJ,…” – Magzatelvesztők lelkigyakorlata
 • 2017.01.26. 18:00
  FRANCIA SZENTEK NYOMÁBAN I.
 • 2017.01.29.
  KÖLTŐI EST A PÜSPÖKI PALOTÁBAN
 • 2017.02.03.
  LELKIGYAKORLAT MINDEN KOROSZTÁLY SZÁMÁRA BÖJTE CSABÁVAL
 • 2017.04.21.
  Keresztény társkeresők lelkigyakorlatos hétvégéje
 • Összes program »
ESEMÉNYTÁR
EGYHÁZMEGYEI TVNEXONWEB BELÉPÉSALTHANN HÁZHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
Váltás mobil nézetre