Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORIS
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» HÍREINK »

ÚJ ÉNEKKAROSOK BEÖLTÖZÉSE A VÁCI PÜSPÖKI PALOTA KERTJÉBEN
2017. május 31.
Május 26-án, pénteken dr. Beer Miklós váci megyéspüspök beöltöztette énekkari liturgikus ruháikba a Váci Székesegyházi Kórusiskola elsős kórusosztályát és a Székesegyház Szent Cecília Kórusának új tagjait. A harmadik osztályos kórusiskolások pedig hűségük jeléül Krisztus keresztjét kapták. Az ünnepségen vehették át okleveleiket a Váci Egyházmegyei Kántorképző Tanfolyam végzősei.

 

A három zenei intézmény apostoli feladatot lát el a püspöki székhelyen és mindenhol, ahol küldetésük során megszólalnak. A kóruséneklés és a kántori hivatás gyakorlása által Isten sokakat megérintett már rajtuk keresztül.

A beöltözési szertartás alatt a székesegyházi kórusok és a kántorképző növendékei együtt énekeltek.

A főpásztor beszédében arra kérte a jelenlévőket, hogy nézzenek az ég felé, ezzel idézve meg - a közeledő Pünkösd kapcsán -, mit élhettek át az apostolok, miután Jézus fölment a mennybe és testben nem maradt közöttük. Képies buzdításával arra irányította mindenki figyelmét, hogy Jézust nem az égben kell keresnünk, hanem a másik embertársunkban kell megtalálnunk. Legyünk önzetlenek, segítőkészek és figyeljünk egymásra, lássuk meg embertársaink arcában és életében Krisztust, énekünkkel pedig sugározzuk továbbra is Isten jóságát, szépségét és szeretetét.

Varga László székesegyházi karnagy, a Karolina Katolikus Általános Iskola Székesegyházi Kórusiskola és AMI művészeti vezetője, a kántorképző igazgatója pedig arra világított rá, hogy a beöltözés az nem csupán egy esztétikai érték. Szüleikkel összefogva a gyermekeket arra tanítják, hogy a fehér ruhával Jézus ruháját öltik magukra, a kereszttel pedig Jézus keresztjét veszik szívükre. Ez abban erősíti őket, hogy személyesen Krisztust öltsék mindig magukra, vele azonosulva pedig legyenek áldozatkészek a szeretetben. A székesegyházi kórus tagjait és a kántorképző hallgatóit pedig a hűség erényének szépségére tanította és az örömteli szolgálatra lelkesítette.

Majd Beer Miklós a szülők segítségével egyenként öltöztette be az énekeseket és kezet fogva velük külön-külön kérte őket: „Tedd meg, ami tőled telik”, a kérésre „Megteszem, ami tőlem telik” választ adták a beöltözők. A püspök atya pedig: „Bízom benned” szavakkal fejezte ki bátorítását feléjük.

Az ünnepség után vidám szeretetvendégség volt a püspöki kertben, ahol tovább mélyültek az emberi, szakmai és baráti kapcsolatok az énekkarosok, a kórusiskolások, a szülők, a kántorok és tanárok között.

Fényképek a galériában.

B. G.

Váci Egyházmegye

vissza »
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2017. augusztus 16. szerda

Ábrahám

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Jézus egy alkalommal így oktatta tanítványait: Ha testvéred vétkezik ellened, menj, és figyelmeztesd őt négyszemközt! Ha hallgat rád, megnyerted testvéredet. Ha azonban nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két társat, hogy...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
EGYHÁZMEGYEI TVNEXONWEB BELÉPÉSALTHANN HÁZHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
Váltás mobil nézetre