Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORISEGYHÁZMEGYEI TVALTHANN HÁZ
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» HÍREINK »

HETEDIK NEMZETKÖZI GREGORIÁN FESZTIVÁL VÁCOTT
2017. július 11.
„Vocem iucunditatis, annunciate...” - „ A vidámság hangját hirdessétek...”


2017. július 6-án immár hetedik alkalommal nyitotta meg a Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivál – a Gregorián Társaság és a Váci Egyházmegye szervezésében – a váci templomok kapuit és tárta nagyra az emberek lelkét a gregorián ének.

 

A két földrészről, tíz országból érkezett huszonnégy Schola tagjai először a Barátok templomában gyűltek össze a megnyitó szentmisére, melyet Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök az OMCE elnöke, paptestvéreivel együtt latin nyelven celebrált.

A megyéspüspök szentbeszédében az olvasmányra utalva elmondta: Ábrahám egyetlen fiát is hajlandó volt feláldozni az Úristennek, bizonyítva ezzel feltétel nélküli szeretetét és hűségét iránta; ez Jézus keresztáldozatának előképét is jelenti, mivel Isten egyszülött fia kereszthalált halt, hogy megváltsa a világot. Kiemelte: a keresztáldozat ott van mindazok életében, akik odaadják az életüket Istenért és embertársaikért, példaként Goretti Szent Mária vértanúságát is megemlítette. Beszédében a főpásztor arra buzdította a híveket és az énekeseket, hogy emlékezzenek erre, amikor a „közös gregorián nyelven”, elevenedik meg Krisztus áldozata és a Bárány dicsérete. Így a felcsendülő énekeken keresztül a Scholák megidézték Isten országát.

A megnyitó szentmisét követően négy napon át táplálkozhattak „Isten énekelt Igéjével” a hívők: az imaóráknak (laudesek, terciák, sexták, nonák, vesperások és matutinumok), a zenei áhítatoknak és a gregorián zenéről szóló előadásoknak köszönhetően, amelyeket a város különböző templomaiban és egyházi épületeiben: a Fehérek templomában, a Barátoknál, illetve a Piaristáknál, a székesegyházban és az evangélikus templomban is, valamint a Piarista gimnázium dísztermében és a Credo házban tartottak. A magyarországi scholák között ez alkalommal mutatkozott be első alkalommal a két helybeli gregorián együttes is, a Schola Gregoriana Vaciensis és a Váci Székesegyházi Kórusiskola Gaudia Scholája.

Az ünnepségsorozatot július 9-én, a vasárnapi hálaadó mise zárta, amelyet Dr. Beer Miklós megyéspüspök koncelebrálásával Dr. Ternyák Csaba, egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke mutatott be a Székesegyházban.

A szentmise kezdetén a megjelent énekesek és egyházzenészek nevében Varga László zeneigazgató, a Gregorián Társaság alapító tagja köszöntötte a főpásztort. A gregorián ének egyedülálló jelentőségét hangsúlyozva kiemelte, hogy dallamai az Istennel való kapcsolat légkörében születtek, szövegei pedig nagyrészt kinyilatkoztatott szentírási üzenetek.

Az érsek szentbeszédében elmondta, hogy a gregorián ének művelése alázatra és alkalmazkodásra tanítja az embert. A gregorián éneklés során „nem lehet önérdek érvényesítő az énekes”, hiszen ennek nem az egyéni szereplés, hanem éppen a közösségi szolgálat a lényege. Lelkesítő gondolatát pedig így fogalmazta: „aki gregoriánt énekelve imádkozik, az tízszeresen imádkozik”.

A mise végén  Sapszon Ferenc, a Magyar Gregorián Társaság elnöke mondott köszönetet Béres György atyának, a Magyar Gregorián Társaság alelnökének, hogy annak idején megálmodta a fesztivált, és hogy azóta is, lelkes vezetője és segítője a rendezvénysorozatnak. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a szervezést – sokszor látatlanul – munkájukkal segítették, és nem utolsó sorban köszönetet mondott a Scholáknak, hogy eljöttek és énekükkel vettek részt Isten országának építésében.

A találkozó a Te Deum eléneklésével zárult, melybe a Scholák tagjain kívül a szép számban megjelent hívek is bekapcsolódtak.

Bölönyi Gabriella

Váci Egyházmegye

vissza »
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2017. szeptember 21. csütörtök

Máté és Mirella

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben amint Jézus továbbhaladt, látott egy Máté nevű embert a vámasztalnál ülni. Így szólt hozzá: „Kövess engem!” Az felállt és követte őt. Később, amikor Jézus az ő házában...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók.

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.