Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORISEGYHÁZMEGYEI TVALTHANN HÁZ
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» HÍREINK »

A VÁCI EGYHÁZMEGYE SZENT LÁSZLÓ-ÜNNEPSÉGE TERESKÉN
2017. augusztus 3.

Az ezer esztendős Váci Egyházmegye legősibb Nógrád megyei apátsági temploma körül, hetek óta készülődtek Szent László halálának évfordulójára, „égi születésnapjára”, 2017. július 29-ére.

 

Szombaton reggel a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt Árpád-kori, bencés apátsági templom előtti téren már állt a tábori oltár. Aki a templomba is „bezarándokolt” különleges művészettörténeti értéket fedezhetett fel: a Szent László-legenda falkép-sorozatát. A templom hűvösét választók, egy szélesvásznú kivetítőn követhették a szabadtéri eseményeket, ahol a programok kilenc órakor kezdődtek rövid előadásokkal, melyek bemutatták a Tereskei templom történetét. Majd Pálos Frigyes prépost, őrkanonok (volt Tereskei plébános, Frici atya), mint a templom rejtett értékeinek felfedezője és ezen értékek megőrzője idézte fel a dicső Lovagkirály történetét, a középkori lovagi hagyományokat, a népünket megtartó keresztény magyar erényeket.

A gondolatébresztő, ugyanakkor humoros előadást követően 11 órakor kezdődött a püspöki mise, melyet a magyar népért mutatott be Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök, Kozma Imre atyával (Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke), a rubinmisés Pálos Frigyes atyával, Tóth Ferenc esperes atyával, Tereskei plébánossal illetve az Erdélyi Gyulafehérvári Papnevelő Intézet lelki igazgatójával és a Váci Egyházmegye ide zarándokolt számos papjával. A szentmisén részt vett Jerzy Snopek magyarországi lengyel nagykövet hitvesével, Meló Martina, Tereske polgármestere, Balla Mihály országgyűlési képviselő, a környék polgármesterei, több egyetemi tanár, a „Magyar Királyi Szent László Lovagrend”, a „Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend” képviselői és az egyházmegyéből - busszal és személyautóval - érkezett zarándokok valamint a falubeli hívek.

A főpásztor szentbeszéde elején köszöntötte a jelenlévőket és megköszönte a nagyszerű szervezést, majd saját fiatalkori emlékét felidézve elmondta, hogy ötvenöt évvel ezelőtt járt először Tereskén, hogy meglátogassa a pártállam által száműzött hitoktatóját, Frici atyát. Majd tanára példáját alapul véve elmélkedett arról, hogy nem tudhatjuk kinek a közreműködésével és milyen eszközökkel hív meg minket az Úristen a szolgálatra. Kiemelte Mária „igenjét”, mely példa legyen mindannyiunk számára. Pálos Frigyes előadásához kapcsolódóan pedig Szent Lászlót említve, a keresztény férfiak életfeladatáról beszélt, hálát adva azért is, hogy püspöki szolgálata alatt létrejött és hatékonyan működik, azóta is, a Váci Férfiszövetség. „Kérje mindenki a Szűzanya közbenjárását azért, hogy legyenek közöttünk életerős, hitvalló férfiak, családapák!” – lelkesített mindenkit a püspök. A lovagkirályra emlékezve méltatta a lengyel-magyar barátságot, mely nagyszerű példa a nemzetek összefogására.

A megyéspüspök homíliája végén mindenkit arra buzdított: „Imádkozzunk ma együtt Szent László királyunkkal, Jézus Krisztus Édesanyjával, a Szűzanyával és kérjük az Úristen megtartó, megerősítő és megtisztító erejét népünk, Európa és az egész világ számára. Legyünk az Ő munkatársai közösségeinkben”.

A szentmisét követően átadta a templom felújítása alkalmával készített és az alkalomra újra vert emlékérmeket, mindazoknak, akik sokat tettek a templom helyreállításáért. Elsőként Jerzy Snopek nagykövet vehette át a plakettet, majd felcsendült a lengyel himnusz. A nagykövet köszönő beszédében kiemelte, hogy Szent László a magyar és lengyel nemzet közös szentje, és egész Európa emblematikus alakja. Példája rámutat a közös hagyományunk, önazonosságunk alapjaira.

Ezt követően Kozma Imre atya jelentette be, hogy egy mecénás-vállalkozónak köszönhetően, a szentély eredeti állapotba történő visszaállításával be fog fejeződni a Tereskei templom helyreállítása,

Beer Miklós további emlékérmeket, illetve okleveleket adott át a templomért, a faluért végzett szolgálat elismeréseként. Meló Martina polgármester asszony, Vincze Gyula tanár, akolitus, a rendezők szervezője és irányítója, Vincze Péter orgonakészítő-asztalos a kültéri oltár és egyéb famunkák készítője, dr. Pásztor Endre és dr. Radvánszki Ida orvos házaspár, valamint Kordics Lászlóné Margitka, Farkas Gyuláné Szunyogh Vali, Kovács Károlyné Magdi és Félegyházi Károly iparművész részesültek emlékérmes és okleveles elismerésben.

Oklevelet kaptak még: Kiss Jánosné, Varga Jánosné, Velkiné Boskó Hajnalka, Galambos Péterné, Kertész Rókuszné, Kovács Jánosné, Dóbiás Károlyné, Valyó Zoltánné, Vincze Győzőné, Dóbiás Csabáné, Lőrinc Tiborné, Nagy Józsefné, Farkas Gyuláné, Kovács Károlyné, Tóth Lászlóné és Kovács Krisztina.

A megható ünnepséget követően közös ebédre vonultak át a jelen lévők, amelynek során hatszáz fős vendégségre készültek a falubeliek. Az agapén öt nagy kondér ízletes bográcsgulyás, és házilag sütött pogácsák várták az ünneplő zarándokokat. Ezt követően Frici atya művészettörténeti vezetésével tekinthették meg a „kitartó” zarándokok a templomot.

A nap Dr. Varga Lajos segédpüspök atya által vezetett közös ájtatossággal és püspöki áldásával ért véget Tereskén.

Szöveg és kép: Bölönyi Gabriella

Váci Egyházmegye

vissza »
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2017. szeptember 19. kedd

Vilhelmina

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben: Jézus elment Naim városába. Vele mentek tanítványai és nyomukban nagy népsokaság. Amikor a város kapujához közeledett, halottat hoztak ki, egy özvegyasszony egyetlen fiát. Az édesanyát sokan kísérték a...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók.

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.