Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORISEGYHÁZMEGYEI TVALTHANN HÁZ
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» HÍREINK »

KISBÁRKÁNYBAN FELSZENTELTÉK AZ ÚJ HARANGOT
2017. augusztus 9.
Új haranggal gazdagodott a múlt hétvégén Kisbárkány község egyik legkiemelkedőbb látnivalója, a falu végén magasló római katolikus templom. A Lengyelországból érkezett, mintegy kilencven kilogrammos öntvényt Havas Boldogasszony tiszteletének alkalmából – a falubúcsúval egybekötötten – dr. Varga Lajos váci segédpüspök szentelte fel, majd egy ünnepi szentmisét is bemutatott a szép számban összegyűlt hívek előtt.

 

Kisbárkány. Az esztétikus környezetben megbújó templom régi harangját még 1875-ben, egy Walser nevű nagyiparos budapesti gyárában öntötték ki, amely ezután a rimóciak tulajdonába került. Ezt azonban 1927-ben – kilencven évvel ezelőtt – Kisbárkány község megvásárolta azzal a kikötéssel, hogy a rimóciak a szentkúti búcsú alkalmával a falun áthaladva megkongathatják azt. A régi öntvényen azonban az idő vasfoga nyomott hagyott – megkopott, megrepedt. Éppen ezért a hívek ösztönzésére, egyben az ő szívből jövő adományaiknak köszönhetően a kisbárkányi istenháza most új haranggal gazdagodott, amely átvette a „megöregedett” szerepét. A község pedig az elmúlt szombaton ennek felszentelésével koronázta meg Havas Boldogasszony tiszteletére megrendezett, hagyományos templombúcsúját.

Az eseményen jelenlévő, több mint negyven hívőt a rekkenő hőség sem tántorította el az istentisztelettől, akik a napfényjárta templom előtt várakoztak a Lengyelországból érkezett, mintegy kilencven kilogrammos harang felavatására. S miután a tömeg összegyűlt, dr. Varga Lajos váci segédpüspök – egyházi kíséretével – az udvaron felállított „új harang oltárához” lépett, és belekezdett ünnepi beszédébe.

– Amikor e harang kondulásának kedves hangja a népek fülét megérinti, növekedjék bennük a hit buzgósága, s távozzék az ellenség minden ártó cselvetése! S bárki, akihez eljut a harang zúgása, az váljék szabaddá az ellenfél kísértésétől és kövesse a katolikus hit tanítását…! – hangzottak el a segédpüspök gondolatai.

Ezt követően – a megjelentekkel való közös imádság kíséretében – dr. Varga Lajos felszentelte az új harangot, amelynek hangja élőknek, holtaknak és Isten dicsőségének is szól majd, s amely ezután az ünneplő közösség szeme láttára „felemelkedett” új otthonába.

A harang beemelése után pedig a hívek közösen a templomba vonultak, ahol Havas Boldogasszony tiszteletére a segédpüspök egy ünnepi szentmisét is celebrált.

Palchuber Kinga

Fotók: Hüvösi Csaba

Váci Egyházmegye

vissza »
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2017. szeptember 19. kedd

Vilhelmina

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben: Jézus elment Naim városába. Vele mentek tanítványai és nyomukban nagy népsokaság. Amikor a város kapujához közeledett, halottat hoztak ki, egy özvegyasszony egyetlen fiát. Az édesanyát sokan kísérték a...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók.

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.