Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORISEGYHÁZMEGYEI TVALTHANN HÁZ
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» HÍREINK »

NAGYBOLDOGASSZONY ÜNNEPE A VÁCI SZÉKESEGYHÁZBAN
2017. augusztus 17.
Augusztus 15-én, este hat órakor ünnepelték a jelentős számban megjelent hívek püspökükkel együtt Nagyboldogasszony Ünnepnapját a Váci Székesegyházban. A Székesegyházat Szűz Mária és Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelték fel, 1772-ben.

 

Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele (latinul: Assumptio Beatae Mariae Virginis) a legnagyobb Mária-ünnepünk, ez a nap egyúttal Magyarország védőszentjének a napja. 431-ben az epheszoszi zsinat elfogadta Alexandriai Szent Cirill érvelését, és kihirdették, hogy Szűz Máriát megilleti az Istenszülő cím. Mária földi életének befejezése után testével-lelkével együtt fölvételt nyert a mennybe, föltámadt Fia dicsőségébe. A testével-lelkével együtt kifejezés a teljes üdvösséget hangsúlyozza. Krisztus testi valóságban támadt föl, és az örök életbe mindenki csak személyisége szerint juthat. Az ember test és lélek egysége, így a túlvilági üdvösséget nem hordozhatja csupán a „lélek”. A Nagyboldogasszony elnevezés magyar sajátosság: Szűz Mária Boldogasszony elnevezéséből ered, Horpácsi Illés nyelvész szerint „Nagyboldogasszony ünnepének titkában teljesedett ki az Istenanya nagysága: az ég és föld mennybe fölvett királynője lett.”

Dr. Beer Miklós megyéspüspök homíliájában a Szűzanya öröméről beszélt, amelyet minden anya érez, amikor gyermeket vár. Az oly sokszor énekelt Magnifikátban, a Szűzanya hálaénekében is érződik ez. Ilyen örömteli a várakozás Isten látására a hívő ember számára. Elképzelhetjük azt, hogy ezt az örömöt érezte Mária, amikor mennybevétele alkalmával, Fiával, Jézussal újra találkozott. Ezt az újratalálkozást ünnepeljük Nagyboldogasszony napján.

Püspök atya hangsúlyozta: az örök életre való készülődés során jót tesz és segíti az üdvözülés útját, ha van elképzelésünk a Mennyországról, hiszen az Úristen naponta ajándékoz meg minden embert apró csodákkal és a bennünket körülölelő felfoghatatlanul csodálatos teremtett világgal.

A főpásztor arra buzdított mindenkit, hogy nézzen, fel az égre, nézzen fel Szűz Mária oltárképére, Személyére illetve Gyermekére és vegye észre a világ csodáiban a Mennyország elővételezését.

Szentbeszéde végén a püspök arra kérte a jelenlévő híveket: „Imádkozzatok a Szentlélek Úristenhez, hogy mindenki észre tudja venni a Jót, meg tudja nyitni a szívét, be tudja fogadni a Mennyei Hazát és merje magát rábízni az Úristenre”.

 

Szöveg és kép: Bölönyi Gabriella / Váci Egyházmegye

vissza »
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2017. szeptember 19. kedd

Vilhelmina

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben: Jézus elment Naim városába. Vele mentek tanítványai és nyomukban nagy népsokaság. Amikor a város kapujához közeledett, halottat hoztak ki, egy özvegyasszony egyetlen fiát. Az édesanyát sokan kísérték a...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók.

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.