Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORISEGYHÁZMEGYEI TVALTHANN HÁZ
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» HÍREINK »

PÁDUAI SZENT ANTAL SZOBRA HATVANBAN
2017. augusztus 18.
Elvénült, öreg nyárfák árnyékában szerényen, észrevétlenül, megkopva húzódott meg hosszú évtizedeken keresztül Hatvanban, a Hegyalja úton Páduai Szent Antal szobra. Szinyei András Hatvan város alpolgármesterének a közbenjárására felújításra került az emlékmű az elmúlt időszakban, mely Nagy István kőfaragó mester keze munkáját dicséri. Hogy mégsem volt teljesen észrevétlen, az mutatja, hogy mindig akadtak gondos kezek, amelyek rendbe tették, és friss virágot helyeztek elé. Köszönet illeti mindazokat, akik figyelemmel kísérték és gondozták, segítették megőrizni ezt a szép szobrot.

 

Kit is ábrázol ez a szobor? Páduai Szent Antalról van szó, aki a legnépszerűbb szent az egész világon, hozzá imádkoznak az emberek, ha gondjuk, bajuk támadt. Közismert a fohász: Szent Antal segíts, Szent Antal könyörögj érettünk! Páduai Szent Antal 1195-ben született jó módú portugál családban, de az önkéntes apostoli szegénységet vállalva vándor prédikátorként társult Szent Ferenc fiaihoz, és elsősorban Észak-Itáliában tevékenykedett. Pappá szentelésén váratlanul prédikálnia kellett. Minél tovább beszélt a csendes, mindaddig rejtettségben élő és figyelemre alig méltatott Antal, szavai annál élénkebbek és melegebbek lettek. A hallgatói lélegzetüket visszafojtva figyelték.  Nem tudós értekezést hallottak a papság mivoltáról, hanem a legszebb hasonlatokat és a legtalálóbb szentírási idézeteket, valamint a mélységes megtapasztalások szívből jövő szavait.

Rendkívüli nagy tudásával és kiváló szónoki képességével tömegeket nyert meg, az emberek özönlöttek prédikációira, nem akadt megfelelő méretű templom, ezért a szabadban prédikált. Rendtársai kérték, hogy képezze ki őket is erre a munkára, ezért Szent Ferenc megbízta a tanítási feladatokra. Megalapította a Ferences Rend első tanulmányi házát, ő lett a teológia első tanára.

Az óriási munka, amit végzett, felőrölte az erejét, és 1231-ben, 36 éves korában meghalt, Padovában temették el. A sírjánál történt ima meghallgatások, csodálatos gyógyulások hatására IX. Gergely pápa 10 hónappal a halála után szentté avatta, XII. Pius pápa pedig 1946-ban egyháztanítóvá nyilvánította.

Szent Antal ünnepe a liliomnyílás idejére esik ezért a templomokban az ő tiszteletére, ezt a gazdag szimbolikájú virágot meg is áldják. Az oltárokat liliommal díszítették és a lányok, asszonyok liliomszállal szoktak részt venni a misén.

Szent Antal prédikációiból fennmaradt szövegekben egyetlen támadó vagy bántó szó nem volt található az ellenséges érzületű, hitetlen emberekkel szemben. Tanítása nyomán a megbékélés, megbocsátás, a jóvátétel és az egymás iránti szeretet alakult ki hallgatói lelkében. Hatvani szobrát, ahol most áll, az egykori Szent Antal utcával szemben állították itt a Szőlőhegy lábánál. Az utcában és a környéken kicsi házak voltak, itt éltek Hatvan szegényebb családjai, ezért is állították ide a szegények támogatójának szobrát. A szobor környezetét facsemetékkel ültetik majd körbe.

Forrás és fotó: H. Szabó Sándor

Váci Egyházmegye

vissza »
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2017. szeptember 19. kedd

Vilhelmina

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben: Jézus elment Naim városába. Vele mentek tanítványai és nyomukban nagy népsokaság. Amikor a város kapujához közeledett, halottat hoztak ki, egy özvegyasszony egyetlen fiát. Az édesanyát sokan kísérték a...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók.

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.