Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORISEGYHÁZMEGYEI TVALTHANN HÁZ
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» HÍREINK »

ÉLŐ KÖVEKBŐL ÉPÜL AZ ÚRISTEN TEMPLOMA
2017. augusztus 22.
A VÁCI SZÉKESEGYHÁZ FELSZENTELÉSÉNEK ÉVFORDULÓJA

Kétszáznegyvenöt évvel ezelőtt szentelte fel Migazzi Kristóf bécsi érsek, bíboros, püspök - akinek ez év szeptemberében szobrot is állítanak a váciak a püspöki palota előtt - a székesegyházat vagy, ahogy a váciak nevezik a Nagytemplomot, a Mennybe felvett Boldogságos Szűz Mária és Szent Mihály arkangyal tiszteletére 1772-ben.

 

A „saját” templomunk felszentelésének évfordulóját az egyház a főünnepek közé sorolja, így azt "méltó és igazságos" szentmisével, zsolozsmával, ünnepi imádságokkal megtartani. Ezen emléknap tiszteletére mutatott be Beer Miklós megyéspüspök, a kispapokkal együtt, ünnepi szentmisét augusztus 18-án.

A Főpásztor, a liturgia keretében adott hálát az Úrnak a Székesegyházért, a templomhoz tartozó közösségért. Szentbeszédében a székesegyház fontosságát a Lateráni bazilika fontosságához hasonlította, melynek falán az olvasható: „Minden egyház anyja és feje”. Ugyanígy a váci katedrális is a Váci Egyházmegye összes templomának anyja és feje. Ezt az együvé tartozást a felszentelés emléknapján, azzal fejezték ki az egyházmegye plébánosai, hogy szentmisével adtak hálát főtemplomukért. A püspökatya örömmel említette, hogy az egyházmegye majd 350 templomának papjai legalább évente egyszer –Nagycsütörtökön „visszajönnek a szentelés oltárához”, ezzel erősítve meg az összetartozás kötelékét.

Beer Miklós Ezékiel próféta látomásán keresztül világított rá, a templom, mint hely fontosságára: „a templom küszöbe alatt forrás fakad, mely az élet vize”, majd Szent Pétert idézve: „élő kövekből épül az Úristen temploma, a mi emberi szívünkből, lelkünkből, hitünkből, személyes Istenszeretetünkből” mutatott rá arra, hogy a hit útjának fontos állomása a templom. A hívő embernek szüksége van a megszokott, kedves, kapaszkodót jelentő szent helyre, mely a kályha szerepét tölti be.

Beszéde végén arra kérte a jelenlévőket, hogy adjanak hálát az egyházmegye összes megszentelt helyéért, templomáért. Kérje minden hívő a Szentlélek indítását, hogy lélekben és igazságban imádja az Atyát, hogy Ő segítsen szüntelen Istenkapcsolatra eljutatni minden lelket és adasson meg minden templomba járó embernek az, hogy megérezze az Úristen belőle, mint élő kőből építi örök, szent templomát.

Szöveg és képek: Bölönyi Gabriella/Váci Egyházmegye

vissza »
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2017. szeptember 19. kedd

Vilhelmina

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben: Jézus elment Naim városába. Vele mentek tanítványai és nyomukban nagy népsokaság. Amikor a város kapujához közeledett, halottat hoztak ki, egy özvegyasszony egyetlen fiát. Az édesanyát sokan kísérték a...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók.

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.