Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORISEGYHÁZMEGYEI TVALTHANN HÁZ
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» HÍREINK »

HÁLAADÓ SZENTMISE MIGAZZI KRISTÓF EMLÉKÉRE ÉS SZOBRÁNAK MEGÁLDÁSA VÁCOTT
2017. szeptember 4.
„Semmit sem szerettem jobban, mint a jó tevékenységet. A méltánytalanságot azonnal elfelejtem”.

(Migazzi Kristóf)

 

A Váci Püspöki Palota a Migazzi téren található. A tér névadója Migazzi Kristóf Antal (eredeti nevén: Christoph Anton von Migazzi; 1714–1803) olasz származású bécsi érsek, bíboros, váci püspök.

Migazzi 1756-től egészen 1785-ig volt váci megyéspüspök, címét megtartotta azután is, hogy bécsi érsek, majd bíboros lett. Migazzi főleg Vác városáért tett sokat: a Székesegyház, a Püspöki Palota, a Papnevelde, a Theresiánum (nemes ifjak konviktusa, ma Váci Fegyház), a Városháza, az Irgalmasok kórháza, mind az Ő kezdeményezése. Mária Terézia látogatására kikövezte az utcákat, csatornázott, rendezte a Duna partot, felújítatta a Fő utca épületeit, megépítette Közép-Európa egyetlen diadalívét, a város jelképét a Kőkaput. Püspöksége alatt a város lakossága megduplázódott, több mint 300 házzal gyarapodott, rendeletet hozott a város igazgatásáról, a különálló Kisvácot egyesítette Váccal, a közoktatás ügyét is szívén viselete. Városépítő tevékenységével - a török időket követően – a várost újjáélesztette és a Dunakanyar gyöngyszemévé tette. Püspöksége alatt 600.000 forintot fordított a váci egyházmegyére. Mindezek alapján, a város lakói joggal nevezik ma is a város „Újjáalkotójának”. Pozsonyból érkezett és Vácott letelepített zenészekből megalapította a rezidenciális ének és zenekart.

A várost újjáalkotó püspöknek a lakosság régóta szeretett volna szobrot állítani, ez 2017-ben megtörténhetett és augusztus 29-én megérkezett Migazzi bronzszobra a Püspöki Palota oldalszárnya elé, Raffay Dávid szobrászművésznek köszönhetően. Létrehozásának megszervezése főként Bartos Ferenc egykori váci polgármesternek a Migazzi Alapítvány elnökének érdeme.

A néhai bíboros tiszteletére 2017. szeptember 2-án, két utódja, Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek és Beer Miklós váci megyéspüspök közösen mutatott be hálaadó szentmisét, majd azt követően került sor az új köztéri szobor megáldásra.

A szentmisén és az ünnepségen részt vett: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára; Fördős Attila, Vác polgármestere; a Migazzi Alapítvány képviselői, a Migazzi család, a szobrot készítő művész és családja; a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagjai; az egyházmegye papjai és papnövendékei. A szentmisén szolgálatot teljesített a Váci Székesegyházi Kórusiskola.

A latin nyelvű szentmise keretében a szentbeszédet Christoph Schönborn németül, tolmács kíséretében mondta, aki a talentumokról szóló, evangéliumi részt (Mt. 25,14–30) illőnek nevezte a bíboros emlékéhez. Isten valamennyi embernek talentumot adott, s így gazdag minden hívő ember, aki megérti, hogy a legfontosabbakat kapta tőle: az evangéliumot és a szeretetét.

A leglényegesebb kérdés, hangsúlyozta a bíboros, hogy mit kezd az ember talentumával – elrejti és őrzi, vagy dolgozik vele, gyarapítja, mint az a két szolga, akik gazdálkodtak azzal, amit az uruktól kaptak. Migazzi Kristóf az Istentől kapott talentumoknak a gyarapítója volt és nem csak épületeket, templomokat épített, hanem hitét is, amit másoknak is tovább adott. „Csak az a miénk, amit továbbadunk, amit konzerválni akarunk, azt el fogjuk veszíteni, ha csak a templomokat akarjuk megőrizni, azok ki fognak ürülni”. A főpásztor azt is kifejezte, hogy a néhai Városépítő tiszteletére méltó és szép emlékezés a szoborállítás, de a legfontosabb az lenne, hogy az a buzgóság éljen mindenkiben az evangéliumért, ami őt jellemezte.

A szentmise végén a váci püspök megköszönte a közös hálaadó szentmisét és a bíboros szavait megerősítve kérte a jelenlévőket, hogy legyen példa mindenki előtt Migazzi Kristóf buzgósága, aki vállalta azt a küldetést, amit az Úristen neki szánt.

A szertartást követően a templomból a szoborhoz vonultak át a jelenlévők, ahol a Migazzi Alapítvány nevében Dr. Áfra Tamás méltatta a néhai bíborost és ünnepélyesen leleplezte a szobrot, amelyet ezt követően Christoph Schönborn bíboros áldott meg.

Az Alapítvány a nagy városépítő érsek-püspök tiszteletére Migazzi díjat alapított, melyet minden évben két személy kaphat meg, akik tovább építik a várost és az egyházat, akik jelentőset építenek fizikai vagy szellemi értelemben. A díjak először most kerültek átadásra, a későbbiekben Migazzi bíboros születésnapján októberben kerül majd erre sor. A díjakat az Alapítvány nevében Dr. Hirling András adta át.

A Váci Egyházmegye művészettörténészeként végzett több évtizedes tevékenységéért az Egyházmegyei Múzeum létrehozásáért és színvonalas működtetésért a Migazzi díj kitüntetésben részesült Pálos Frigyes őrkanonok, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója. A Városvédő és Városszépítő Egyesület alapító elnökeként, valamint a Váci Polgár című havilap főszerkesztőjeként a keresztény-nemzeti kultúra ápolása terén végzett több évtizedes szolgálatáért Migazzi díjat adományoztak Szalay Istvánnak.

Az ünnepség végén a megyéspüspök vezetésével az egybegyűlt hívek elénekelték a Boldogasszony Anyánk c. magyar egyházi népéneket, majd a huszárok és a császári díszőrség sortűzzel és ágyúlövéssel tisztelegtek a városépítő bíboros-püspök emléke előtt.

Szöveg és kép: Bölönyi Gabriella

Váci Egyházmegye

vissza »
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2017. szeptember 19. kedd

Vilhelmina

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben: Jézus elment Naim városába. Vele mentek tanítványai és nyomukban nagy népsokaság. Amikor a város kapujához közeledett, halottat hoztak ki, egy özvegyasszony egyetlen fiát. Az édesanyát sokan kísérték a...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók.

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.