Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORIS
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» PROGRAMOK »

NEMZETKÖZI GREGORIÁN FESZTIVÁL VÁCOTT
2017. július 6.
Immár tizenöt éve kiemelkedő jelentőségű egyházzenei esemény a kétévente megrendezett váci nemzetközi gregorián fesztivál, amelyre idén július 6. és 9. között kerül sor.

A rendezvényt már hetedik alkalommal szervezi meg a Béres György atya kezdeményezésére alapított Magyar Gregorián Társaság (elnöke: Sapszon Ferenc), valamint a Váci Egyházmegye Beer Miklós megyéspüspök támogatásával.

Az idei fesztiválon fontos újdonság lesz, hogy a székesegyház és a város több más temploma mellett környező kisebb települések templomai is helyet adnak egy-egy koncertnek.

A gregorián ének legrégibb lejegyzett forrásait a gregorián szemiológia kutatja, mely a korabeli kódexek zenei jeleinek, neumáinak összehasonlító elemzése által törekszik feltárni az előadási stílust, a neumaváltozatok és a gyakorlatban történő előadás közötti összefüggéseket. Ez a tudományos törekvés hatással van korunk gregorián stilisztikai és pedagógiai munkájára is. Ennek eredményeivel és gyakorlatával is megismerkedhetnek mindazok, akik bekapcsolódnak a fesztivál programjaiba. Az egyházzenei hagyomány továbbéltetése kapcsán fontos kiemelni, hogy a gregorián a Katolikus Egyház ősi klasszikus lelkiségét hordozza. Dallamai főként szentírási szövegeket énekelnek meg, Isten kinyilatkoztatott üzenetét. Gregoriánt éppen ezért csak imádkozva, vagyis az Istennel való személyes kapcsolat légkörében és örömében lehet hitelesen énekelni – emeli ki Varga László atya, a váci székesegyház karnagya, egyházmegyei zeneigazgató, az Országos Magyar Cecília Egyesület igazgatója, a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet egyházzenei referense.

Az eseménysorozat programjában liturgikus megszólalások, vagyis szentmiséken és a zsolozsma keretében történő énekszolgálatok, ezenkívül zenetudományi előadások, valamint hangversenyek szerepelnek.

A fesztivál fő célja, hogy a gregorián ének tudományos és művészi értékét, de főként lelkületét és lelkiségét minél többen megtapasztalják – hangsúlyozza Varga László.

Fotó: Váci Egyházmegye

Forrás:Ribáry Zoltán/Magyar Kurír

vissza »
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2017. május 29. hétfő

Magdolna

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Amikor az utolsó vacsorán Jézus elmondta búcsúbeszédét, tanítványai megjegyezték: „Most nyíltan beszélsz, nem hasonlatokban. Most elismerjük, hogy mindent tudsz, és nincs szükség rá, hogy valaki is kérdezzen. Ezért...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
 • 2017.05.31. 18:00
  IMÁDSÁGOS KÉSZÜLET PÜNKÖSD ÜNNEPÉRE
 • 2017.06.10. 17:00
  MEGHÍVÓ A VERESEGYHÁZI SZENTLÉLEK TEMPLOMBA - 2017.06.10.
 • 2017.06.23. 19:00
  A SZENT LÁSZLÓ EMLÉKÉV PROGRAMJAI SÁGÚJFALUBAN - 2017
 • 2017.06.24. 08:00
  XIII. VÁCI EGYHÁZMEGYEI TALÁLKOZÓ CSÉVHARASZTON
 • 2017.07.06.
  NEMZETKÖZI GREGORIÁN FESZTIVÁL VÁCOTT
 • Összes program »
ESEMÉNYTÁR
EGYHÁZMEGYEI TVNEXONWEB BELÉPÉSALTHANN HÁZHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
Váltás mobil nézetre