Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORISEGYHÁZMEGYEI TVALTHANN HÁZ
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» PROGRAMOK »

SZENT LÁSZLÓ NYOMÁBA SZEGŐDIK AZ IDEI MOZGÓ KOLOSTOR
2017. augusztus 14.
A ferencesek szervezésében, valamint más szerzetesrendek közreműködésével huszonharmadik alkalommal rendezik meg augusztus 14-20. között a több száz fős gyalogos zarándoklatot Esztergomból Mátraverebély-Szentkútra. Az idei zarándoklat a Szent László-évhez kapcsolódik. A hagyomány szerint a lovagkirály fakasztotta a mai kegyhely környékének első forrását, mikor üldözői elől erre menekülve lovával egy sziklaszakadékon ugratott át.

 

A ferences gyalogos zarándoklatot „mozgó kolostornak” is szokták nevezni, mert sok idő jut elmélyülésre, mindennap van szentmise, zsolozsmázás, elmélkedés, és a zarándokok közben szinte észrevétlenül teszik meg a napi 20–25 kilométeres távot.

„Zarándoklatunk kiváló alkalom önmagunk teljesebb megismerésére, a vidámságra, az emberi kapcsolatok építésére és a testmozgásra – állítja Dobszay Benedek ferences provinciális, aki minden évben részt vesz a nagy menetelésben. – Az út fáradságát és imáinkat felajánljuk papi és szerzetesi hivatásokért. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a velünk tartók közül néhányan elköteleződnek a megszentelt élet valamely formája iránt, illetve vannak, akik e napokban találnak rá későbbi házastársukra.”

A ferenceseken kívül más rendekhez tartozó férfi és női szerzetesek is részt vesznek a programban. Bármely korosztály tagjai jelentkezhetnek, de a népes csoport együtt haladása szempontjából fontos, hogy minden zarándok megfelelő kondícióban legyen az összesen 130 kilométeres táv megtételére.

Az Esztergom–Szob–Márianosztra–Kemence–Patak–Szécsény–Mátraverebély-Szentkút útvonalon haladó zarándoklat kifejezetten vallásos jellegű. A napok ritmusát a reggeli és az esti zsolozsma, a szentmise, az elmélkedés, a csend és a rózsafüzér imádság adja. Emellett alkalom nyílik a komoly beszélgetésekre, az ismerkedésre és a vidámságra is. A résztvevők a Pilis, a Börzsöny és a Cserhát ösvényein, olykor országúton vagy szántóföldek között, változatos terepen, viszonylag erős tempóban teszik meg a távot. A csomagokat teherautó szállítja, a zarándokoknak csak a napi felszerelést kell vinniük. Napközben 3–4 alkalommal találkoznak a kísérő autóval.

A zarándokok naponta egyszer kapnak meleg ételt, a többi étkezésről mindenki maga gondoskodik. Útközben a kenyérbeszerzés központilag történik, szállás saját sátorban.

A részvételi díj 4500 forint, ami nem tartalmazza az oda- és a hazautazás költségeit. Aki nem tud elejétől részt venni a zarándoklaton, bármelyik szálláshelyen csatlakozhat. Az ő részvételi díjuk napi 800 forint.

A jelentkezők augusztus 10-ig regisztrálhatnak a www.ferences.eu/zarandoklat oldalon, vagy levélben a 1024 Budapest, Margit körút 23. címen.

Szükség esetén bővebb felvilágosítást adnak a zarandoklat@ofm.hu vagy a Ferences Rendtartomány, 1024 Budapest, Margit krt. 23. címere érkező levelekre.

Forrás: Ferences Sajtóközpont

Váci Egyházmegye

vissza »
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2017. szeptember 19. kedd

Vilhelmina

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben: Jézus elment Naim városába. Vele mentek tanítványai és nyomukban nagy népsokaság. Amikor a város kapujához közeledett, halottat hoztak ki, egy özvegyasszony egyetlen fiát. Az édesanyát sokan kísérték a...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók.

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.