Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORISEGYHÁZMEGYEI TVALTHANN HÁZ
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» PROGRAMOK » ünnep »

2017. november 26.
Az egyházi év utolsó vasárnapján Krisztus Urunkban a mindenség Istentől fölkent uralkodóját ünnepeljük, akit János evangélista a látomásaiban látott: „Fehér lovon ül, hűségesnek és igaznak hívják. Igazságosan ítél és harcol. Szeme olyan, mint a lobogó tűz, a fején ékes korona. Neve föl van írva, de senki sem ismeri, csak Ő maga. Vértől ázott ruha van rajta, a neve: Isten Igéje. Az égi seregek fehér lovon kísérik, tiszta fehér patyolatba öltözve. Szájából éles kard tör elő, hogy lesújtson a nemzetekre (...) Öltözetén a csípő körül ez a név volt felírva: királyok Királya, uralkodók Ura.”
Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepnapját november 19-én ünnepli a katolikus egyház.
II. András magyar király és meráni Gertrúd hercegnő leánya, türingiai őrgrófné. Szent Ferenc harmadik rendjének tagja, a szegények és a betegek apostola, akit magyar származása ellenére a németek is saját szentjüknek tartanak, Türingiai Erzsébet néven. 1207-ben született, valószínűleg a sárospataki királyi várban. Már kisleányként Türingiai Herman őrgróf jegyese volt; akinek korai halála után testvéréhez, Lajos türingiai tartománygrófhoz ment feleségül. Lajost három gyermekkel ajándékozta meg. Gyermekkorától a mennyei dolgok szemlélése töltötte be Erzsébet szívét.
A Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház a pápák címtemploma, az „összes templomok anyja és feje”.
A 12. század óta él az a hagyomány, amely ezen a napon tartja a Nagy Konstantin által épített eredeti bazilika felszentelésének ünnepét.
Ez a nap eleinte Róma saját ünnepe volt, majd a bazilika iránti tisztelet az ünnepet az egész Egyházra kiterjesztette. A bazilika jelenlegi formáját a 16. században nyerte el.
November 2-án tartjuk a halottak napját. Ezen a napon a katolikus egyház ünnepélyesen minden elhunytról, de különösen is a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről emlékezik meg.
2017. november 1.
November 1-jén közös napon ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Mindenszentek ünnepe a kötelező egyházi ünnepek közé tartozik, ezért a hívek számára előírás a szentmisén való részvétel .

 <   1 2 3 ... 15  > 

Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2017. november 21. kedd

Olivér

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben: Jézus Jerikó városán haladt át. Élt ott egy Zakeus nevű gazdag ember, aki a vámosok feje volt. Szerette volna látni és megismerni Jézust, de a tömeg miatt nem láthatta, mert alacsony termetű volt. Így hát...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók.

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.