Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSAKOLITUSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORISALTHANN HÁZ
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRKÖZBESZERZÉSEKADATVÉDELEMTÉRKÉPKAPCSOLAT

» VIDEÓTÁR » egyházmegyei tv adások »

Karitász-ünnepség és egyházmegyei Keresztény Vállalkozói Találkozó a Váci Püspökségen

1. Árpád-házi Szent Erzsébet, a Karitász védőszentjének ünnepe alkalmából dr. Beer Miklós váci megyéspüspök szentmisét mutatott be a székesegyházban, amelyen az egyházmegyében szolgálatot teljesítő karitász önkéntesei vettek részt. A liturgia keretében a főcelebráns megáldotta az „Erzsébet-kenyeret”, amelyből a szertartást követően mindenki részesült. A szentmise végén a megyéspüspök megköszönte a karitászos munkatársak szeretetteljes munkáját, kiemelve, hogy ők mutatják meg az egyház igazi arcát tevékenységükkel, segítségükkel. Majd Fieszl Csabával, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatójával átadta a Szent Erzsébet-díjat azoknak az önkénteseknek, akik az egyházmegyében kiemelkedően végezték a karitatív munkát.

2. „Uram, adj éleslátást a dolgok észlelésére…” mottóval rendezte meg az ÉrMe Hálózat a Váci Egyházmegye Keresztény Vállalkozóinak I. Találkozóját a váci Püspöki Palota dísztermében. A rendezvény házigazdája dr. Beer Miklós váci megyéspüspök volt. A találkozó fő céljának azt tűzték ki, hogy a résztvevő keresztény vállalkozók felvegyék egymással a személyes kapcsolatot, közösen gondolkodjanak keresztény lelkülettel, az előadások pedig képet és iránymutatást adjanak a vállalkozás „nem csak profitorientált” céljairól. A találkozó hálaadó szentmisével ért véget.

„Mindenki, aki Krisztusban van, új teremtmény” - Ezzel a mottóval rendezték meg a 2018-as őszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, amelyen a beavató szentségek: a keresztség és a bérmálás lényegéről volt szó.

A Váci Egyházmegyei Televízió adásában a hetedik Országos Ultreya-ról, a Tilma Gyermekművészetért Alapítvány munkájáról és a 25 éves fennállását ünneplő Váci Kolping Család eseményéről készült összeállítást láthatják.

1. A hetedik Országos Ultreya-t a Váci Egyházmegye cursillósai szervezték, amelynek a váci székesegyház adott otthont 2018. szeptember 22-én. A templom padsorai megteltek az ország különböző szegleteiből érkezett vendégekkel, hogy közösen dicsőítsék Istent és együtt töltekezzenek a majd egész napot átívelő programokon. Az egybegyűlteknek a délelőtt folyamán dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök tartott előadást. Ezt követően tanúságtételek hangoztak el, majd dr. Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét. A bevezetőben arra kérte a jelenlévőket, nyissák ki szívüket és lelküket, hogy a Szentlélek kegyelme eltölthessen mindenkit: „Legyünk az Úristen képmásai, tükrei ebben a világban!”

2. A Tilma Gyermekművészetért Alapítvány „A legnagyobb szeretet” címmel nemzetközi gyermekrajzpályázatot hirdetett óvodás kortól a gimnazista korosztályig. A rajzpályázat megálmodója Basa Ottóné Révész Erzsébet művésztanár, aki 2009-ben hozta létre a Tilma Alapítványt azzal a céllal, hogy segítse azokat a tehetséges gyermekeket, kiknek életében értékes helyet foglal el a művészet szeretete. Az alapítvány által szervezett, mára világméretűvé terebélyesedett gyermekrajzpályázatok és kiállítások legfontosabb küldetése, hogy a gyermekek rajzain keresztül évről évre szeretetet vigyen az emberek szívébe.
A zsűrizett alkotásokból 2020 májusában, az 52. Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából rendeznek majd kiállítást Hatvanban és Budapesten.
Most a XIV. Nemzetközi Gyermekrajz Vándorkiállítás ünnepélyes megnyitójára látogatunk el a Hatvani Galériába.

3. Kolping Adolf mint kölni egyházmegyés katolikus pap 1849-ben indította el mozgalmát. Teológiai tanulmányai és pappá szentelése előtt iparosként a cipész szakmában dolgozott. Fiatal káplánként személyes küldetését abban ismerte fel, hogy a nyomasztó szociális problémák enyhítésére szentelje életét. A katolikus legényegylet megalapításával a fiatalokat ki akarta vezetni az elszigeteltségükből, életük sikeres megoldásához kívánt segítséget nyújtani közös művelődés és önsegélyezés megszervezésével.
A Kolping-mozgalom alapját a Kolping-családok képezik. Az egyes Kolping-családok rendszerint plébániákon szerveződnek.
Idén ünnepelte fennállásának és működésének 25 éves évfordulóját a Váci Kolping Család. Az ünnepi szentmisét dr. Varga Lajos váci segédpüspök celebrálta, mely ünnepségen pécsi és szombathelyi kolpingosok is együtt ünnepeltek a váciakkal.

1. A Váci Egyházmegye 30 oktatási-nevelési intézményében is ünnepélyes Veni Sancte szentmise keretében kezdődött meg a 2018/19-es tanév.
Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök - ellátogatva intézményeinkbe - arra buzdította a jelenlévőket, hogy a Szűzanya közbenjárását is kérve, imádkozzanak a Szentlélek megerősítő, bátorító kegyelméért ahhoz, hogy megértsék hivatásuk, küldetésük lényegét.
Műsorunkban egy óvodába, egy általános iskolába, és egy gimnáziumba látogatunk el.


2. Szeptember 15-én és 16-án ünnepelték a váci Hétkápolnánál a Szűz Mária nevének szentelt kegyhely búcsúját. A járművel érkezőkön felül bőségesen akadtak, akik gyalogosan, a székesegyház elől indultak az ünnepi szentmisére, de akadtak olyanok is, akik Nagyorosziból Szécsény, Mátraverebély-Szentkút érintésével - a Mária Út önkénteseinek szervezésében - indultak útnak a váci Hétkápolna-kegytemplom búcsújára.

A Magyar Cserkészszövetség idén első alkalommal rendezte meg a Nógrád megyei Bercelen a 4 napos Kárpát-medencei Családos Cserkészfesztivált. A program összeállításában kiemelt hangsúlyt fektettek arra, hogy minden generáció megtalálja az érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot, valamint hogy kapcsolatépítési és együttműködési lehetőséget biztosítsanak a Kárpát-medence különböző területén élő cserkész vagy nem cserkész családoknak, fiatal felnőtteknek. A programkínálatba egyaránt beolvasztották a helyszín adottságait és a cserkész-lét elemeit.

 <    1 2 3 4 5 ... 34  > 

Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2019. április 26. péntek

Ervin

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Feltámadása után Jézus egy alkalommal így jelent meg tanítványainak a Tibériás-tó partján: Együtt voltak Simon Péter és Tamás, melléknevén Didimusz (vagyis Iker), továbbá a galileai Kánából való...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók. Adatkezelési tájékoztató

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.