Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORISAKOLITUSALTHANN HÁZ
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRKÖZBESZERZÉSEKADATVÉDELEMTÉRKÉPKAPCSOLAT

» VIDEÓTÁR » egyházmegyei tv adások »

A Csibész Alapítvány neveltjeiből alakult Árvácska együttes, karácsony előtt a váci székesegyházban előadott pásztorjátékkal hangolták a szíveket karácsony misztériumára. Az alapítvány vezetője Gergely István atya, aki 1987 óta karolja fel Csíksomlyón és környékén a rászoruló gyermekeket és családokat. Az interjúkat és az eseményről készült videó összefoglalót a bővebben gombra kattintva nézhetik meg.

1. Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök a váci székesegyházban mutatott be ünnepi szentmisét Karácsony éjjelén.
2. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola meghívására Vácra érkezett a csíksomlyói Csibész Alapítvány neveltjeiből alakult Árvácska együttes. A Csibész Alapítvány vezetője Gergely István atya, aki már 1987 óta karolja fel Csíksomlyón és környékén a rászoruló gyermekeket, családokat. Jelenleg 30 otthonban körülbelül 200 gyermek, fiatal és felnőtt kap ellátást, támogatást. Az Árvácska együttes évek óta turnézik az anyaországban, ahol a különböző városok és szervezetek meghívottjaként be tud mutatkozni és meg tudja köszönni azt a sok jóságot és szeretetet, amit egész év során tapasztal. Decemberben 5 nap alatt 7 fellépésük volt: Budapesten a Sándor Palotában, az Országházban, majd több vidéki városban, köztük Vácott. Karácsony előtt a székesegyházban előadott pásztorjátékukkal hangolták szívünket karácsony misztériumára.

ÚJ KÖZÖSSÉGI HÁZ
KARITÁSZ-PROGRAMOK
BETLEHEMÁLLÍTÁS

1. A verőcei plébániatemplom búcsúját Szent András apostol ünnepén tartották. Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök celebrálta a szentmisét, melyet követően került sor az újonnan elkészült közösségi ház megáldására.
2. A Váci Egyházmegyei Karitász a "Zene az kell" című KÖSZ(azaz az érettségi feltételnek számító Iskolai Közösségi Szolgálat)-pályázatának záróprogramjára látogattunk el november végén.
A két résztvevő iskola - a Pivár Ignác Általános Iskola és Speciális Szakiskola, valamint a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és kísérő tanárai felidézték a MOL-alapítvány által kiírt pályázat legemlékezetesebb pillanatait.
Az elmúlt hónapok során a két iskola és a Karitász között olyan baráti kapcsolat alakult ki, amely reményt ad a jövőbeni további segítségnyújtásra és együttműködésre.
3. Vácott a Március 15-e téren került sor a Katolikus Karitász „Tárjátok ki szíveteket” programsorozatának kiemelt eseményére, az „Egymillió csillag a szegényekért” című gyűjtőakció megnyitójára december 3-án, melyen beszédet mondott dr. Beer Miklós váci megyéspüspök, az ünnepi műsorban közreműködtek a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium, Zeneiskola és AMI növendékei, a Cházár András EGYMI Szakiskola, Készségfejlesztő iskola és Kollégium Pivár Ignác Tagintézményének diákjai, Toldi Tamás énekes-dalszerző, valamint Tornay Gábor énekes.
4. Első alkalommal állítottak betlehemet a váci Jávorszky Ödön Kórház aulájában. A kezdeményezés a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatától ered.
A széles körű civil összefogással megvalósított alkotást dr. Faragó Artúr, a kórházlelkészi szolgálat vezetője áldotta meg, majd karácsonyi gondolatai után a klinikai lelkigondozók és az önkéntes beteglátogatók közreműködésével zenés, verses műsorral, ünnepi gondolatokkal emlékeztettek mindenkit az advent és a karácsony legfontosabb üzenetére: Jézus születésére, arra, hogy Isten nekünk ajándékozta önmagát.

1. Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök atya karácsonyi köszöntő gondolatai.
2. „Gyermekeim, ne szeressünk se szóval, se nyelvvel, hanem tettel és igazsággal” mondja János apostol. Ennek a segítő szeretetnek egy kedves megnyilvánulását mutatjuk be, mely egyházmegyénk katolikus iskolái között indult el példát mutatva Krisztus szeretetéről.

1. Mindszenty-ünnepség Felsőpetényben
2. Major Sándor-emlékmise Kismaroson
3. Berkenye 300 éves jubileuma

  1. 1. A Szilágyi Erzsébet Nőegylet kezdeményezésére 1992 óta minden évben emlékünnepséget rendeznek Felsőpetényben és Rétságon Mindszenty József bíboros, hercegprímás kiszabadulásának évfordulója alkalmából. A szocialista-kommunista hatalom a bíborost a felsőpetényi Almásy-kastélyban tartotta házi őrizetben, s 1956. október 30-án rétsági katonák szabadították ki fogságából. A szép számban megjelent megemlékezők főcelebránsa Bíró László tábori püspök volt.
  2. 2. „Szeretteink sírjához a feltámadás hitével és az újratalálkozás reményével menjünk.” Három nappal Mindenszentek ünnepét követően szentmise keretében emlékeztek meg Major Sándor atyáról, a néhai kismarosi plébánosról, akinek köszönhetően 1971-ben elindulhatott a Nagymarosi Ifjúsági találkozók sorozata. Az emlékmisét dr. Beer Miklós váci megyéspüspök mutatta be, Gáspár István plébános és Boros Zoltán címzetes esperes koncelebrálásával, a Kismarosi Római Katolikus Templomban. A liturgiában a zenei szolgálatot Sillye Jenő és a helyi gitáros kórus látta el. A szentáldozást követően Sillye Jenő zeneszerző, egyházi könnyűzenész imája hangzott el, aki szintén jelen volt az ifjúsági találkozók kezdeteinél is. A püspöki áldást követően a hívek kivonultak a néhai plébános sírjához, amely után szeretetvendégségre került sor.
  3. 3. „…mindaz, aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap…”Idén ünnepeli újratelepítésének háromszázadik évfordulóját a Börzsöny lábánál meghúzódó kis falu, Berkenye. A község címerén gróf Althann Mihály Frigyes bíboros, váci püspök látható, aki 1718-ban a török időkben teljesen elnéptelenedett falut a bajorországi Würzburgi egyházmegyéből származó telepesekkel népesítette be. A jubileum alkalmából október 14-én dr. Beer Miklós váci megyéspüspök szentmiseáldozatot mutatott be a berkenyei Szent Kereszt felmagasztalása-templomban Győry-Fáy Csaba plébános, helyettes esperes és Varga András esperes atyák koncelebrálásával. A szentmisén jelen volt Pálos Frigyes Leó őrkanonok, prépost, az Althannok örökségének gondozója és védelmezője, Schmidt Józsefné, Berkenye polgármestere, Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, a környék polgármesterei, a Német Kisebbségi Önkormányzat képviselői, bajorországi, csehországi és erdélyi vendégek. A rendezvény különböző fajú berkenyefáknak a község, a térség, az egyházmegye, valamint a külföldi delegációk vezetői általi elültetésével folytatódott, ezzel is szimbolizálva az összefogást és a jövő építését.
1-2. Egyházi közfoglalkoztatottak Karancsságon, Karitász-adomány a helyi iskolának
3. Migazzi-megemlékezés Vácott
4. Rózsafüzér-gyermekimalánc 2018
5. 4 éve működik a váci piarista örökimádás-kápolna

  1. 1. Dr. Beer Miklós püspök atya 2013-ban hozta létre a Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Irodát, azzal a szándékkal, hogy az egyház is vegyen részt, vállaljon szerepet a vidékfejlesztésben, a vidék megtartó képességének növelésében. 2015-ben a Belügyminisztérium segítségével indult el a váci egyházmegyében a közfoglalkoztatás, amit most már az egyházmegye több mint 50 telephelyén mintegy 140 közfoglalkoztatott kollégával végeznek immáron az Egyházmegyei Karitász keretein belül. Karancsságon is egy ilyen program valósult meg, ahol 18-an a plébániakertet, a közösségi ház kertjét művelik, illetve a tavalyi kosárfonó tanfolyam nyomán készítenek különféle fonott remekműveket.
  2. 2. A Váci Egyházmegyei Karitász munkatársai 2018. október 18-án Karancsság településre utaztak az I. István Általános Iskolába. Az iskola igazgatója, Berki Gabriella fogadta a segélyszervezet képviselőit, akik játék- és sportszeradománnyal érkeztek. Az iskolában sok olyan tehetséges gyermek tanul, akik sportban, zenében és tanulmányi eredményekben kimagasló teljesítményeket érnek el, de az iskola anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy megfelelő mennyiségű sporteszközt szerezzen be. A karitász munkatársai színes ceruzákat, ping-pong ütőket és labdákat, aszfaltkrétát, karikadobáló játékszettet, foci és gumi labdákat, valamint ugráló köteleket vittek az iskolába, amit ünnepélyes keretek között adtak át a gyerekeknek.
  3. 3. Szentírás vasárnapján szentmise keretében emlékeztek meg a váci hívek az Olaszországból, Trento autonóm provinciából érkezett vendégekkel együtt Migazzi Kristóf bíboros-érsekről, egykori váci püspökről a Székesegyházban. A szentmise olasz és magyar nyelven folyt, amelyet dr. Beer Miklós megyéspüspök celebrált Enrico Pret peioi plébános koncelebrálásával. A szentmise végén az olasz vendégek nevében Angelo Dalpez Peio polgármestere köszönte meg a Migazzi-örökség ápolását és a testvéri fogadtatást. Barátságuk és tiszteletük jeléül emlékplakettet és a peioi Migazzi-palotáról készült bronz kisplasztikát ajándékoztak a megyéspüspöknek. A váciakat jelenlétével megtisztelte a Migazzi család két tagja is, akik köszönetüket fejezték ki a néhai bíboros emlékének ápolásáért. A trentói közösség tagjai a Corpo Bandistico Val di Peio elnevezésű fúvószenekarral együtt érkeztek városunkba. A zenekar a szentmise alatt teljesített zenei szolgálatot, majd a székesegyház előtt adott koncertet, amely során a magyar, az olasz és a trentói himnuszt is megszólaltatták.
  4. 4. A Magyar Katolikus Egyház is csatlakozott ahhoz az imalánchoz, amelynek keretében október 18-án világszerte gyermekek imádkozták együtt a rózsafüzért a világ egységéért és békéjéért. Venezuelából, 2005-ben indult el ez a kezdeményezés. A szervezők kezdetektől fogva felidézik Pietrelcinai Szent Pio atya mondását: „Mennyire megváltozna a világ, ha egymillió gyerek imádkozná a rózsafüzért!” Idén a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából az Országos Lelkipásztori Intézet hívta imádságra a gyermekeket, arra kérve a hitoktatókat, a szülőket és a pedagógusokat, hogy közösen imádkozzák a rózsafüzért.
  5. 5. Immár 4 éve, hogy Magyarországon elsőként a váci piarista Szent Anna-templomban megnyílt az év 365 napján 24 órában működő örökimádás-kápolna. Az évfordulón hálaadó szentmisét mutattak be.

 <    1 2 3 4 5 ... 35  > 

Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2019. augusztus 22. csütörtök

Menyhért és Mirjam

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben Jézus ismét példabeszédekben szólt a főpapokhoz és a nép véneihez: A mennyek országa olyan, mint amikor egy király menyegzőt rendezett a fiának. Elküldte szolgáit, hogy szóljanak a meghívottaknak, jöjjenek...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók. Adatkezelési tájékoztató

Tájékoztatjuk, hogy a felhasználói élmény javítása, a böngészőprogramjának biztonságos használata, valamint a weboldal forgalmának elemzése érdekében sütiket alkalmazunk.
Kérjük, adja ehhez hozzájárulását az Elfogadom gombra kattintva! Adatkezelési tájékoztató

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.