Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRTURIZMUSHITOKTATÁSIMA-KATEKÉZIS 2023-2026AKOLITUSOKFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZSZINÓDUSTEMETŐÜZEMELTETŐ KFTMotiVÁCió Képzési KözpontMATER SALVATORISÁLLÁSHIRDETÉSMISERENDEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRKÖZBESZERZÉSEKGYERMEKVÉDELEMADATVÉDELEMTÉRKÉPKAPCSOLAT

» VIDEÓTÁR » Egyházmegyei tv adások »

Beszélgetés egy karmelita nővérrel, Szita Irénkével, aki több évet töltött börtönben és ezzel megmentette Rumi Tamás karmelita atya életét.

Tamás atya 1950-ig a keszthelyi karmelita rendházban az ifjúság nevelője volt. Rá akarták bizonyítani, hogy a szocializmus megdöntésére szervezkedéseket folytat, és koncepciós pert szándékoztak ellene indítani. Az akkor huszonegy éves nővérjelölt lánnyal akartak aláíratni egy olyan jegyzőkönyvet, mely az atya halálos ítéletét vonta volna maga után.
Irénke minden kínszenvedést túlélt. Most 95 éves.
Tamás atya Felsőgödön húzódott meg a szülői házban, először segédmunkásként, később villanyszerelőként dolgozott mintegy négy évtizeden keresztül. Papi szolgálatot először csak illegálisan, később már nyilvánosan misézve is végzett a Duna-parti településen, ahol sokaknak volt lelki vezetője és papi hivatások gondozója. A rendszerváltozás után Rómából kinevezést kapott, ő lett a magyarországi karmelita rend provinciálisa, vagyis tartományfőnöke. Életének utolsó évtizedében visszaállította a férfi és női karmelita kolostorok működését Magyarországon. Emléke legyen áldott!
Szita Irén nővér élete az állandó imádságos kontemplatív együttlét Istennel.

Kórházlelkészi szolgálat - Beszélgetés Pécsi Rita pedagógiai igazgatóval - Meghívó az online Nagymarosi Találkozóra

1. A járványveszély okozta helyzet a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata számára is kihívást jelent. Faragó Artúr egyházmegyei kórházlelkészt kérdeztük a szolgálat lehetőségeiről a jelenlegi helyzetben.
2. Az egyházmegye oktatási-nevelési intézményeiben is - az országos rendelkezéseknek megfelelően - március közepétől online oktatás folyik. A tanárok, diákok és szülők számára is új helyzet kihívásairól, lehetőségeiről beszélgettünk Uzsalyné Pécsi Ritával, az egyházmegye pedagógiai igazgatójával.
3. Május 23-án ismét benépesült volna a nagymarosi plébániakert az ifjúsági találkozóra érkező fiatalokkal. A koronavírus-járvány miatt azonban a szervezőknek át kellett alakítaniuk a terveket: így most online Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra hívnak mindenkit. A találkozó mottójául a kétségek és reménységek közt utat kereső emmauszi tanítványok kérését választották: „Maradj velünk, Urunk!” (Lk 24,29).

1. Marton Zsolt váci megyéspüspök üzenete az idősebb testvérekhez.

2. „Lépj túl a mai nap nehézségén és nyisd ki a holnap kapuját” – ezzel a mottóval indult lelki segítő szolgálat a Váci Egyházmegyében. Vezetőivel, Tóth András egyházmegyei spirituálissal és Jakobszen-Tátrai Zsófia mentálhigiénés család- és párterápiás szakemberrel beszélgettünk.

3. A Váci Egyházmegyei Karitász a jelenlegi körülmények között is folytatta széleskörű tevékenységét és több száz rászoruló családnak, idősnek és beteg személynek nyújtott támogatást az elmúlt időszakban is.

4. A mostani időszakban zajlik az iskolai beiratkozás folyamata, amikor dönteni lehet a katolikus hit- és erkölcstan választásáról. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hitoktatási Felügyelősége tájékoztató kampányt indított az oktatásról. Ezzel a rövid videóval szeretnék buzdítani a szülőket, hogy válasszák a katolikus hittant gyermekeik számára.

Idén a világjárvány miatt a váci székesegyházban is zárt ajtók mögött ünnepelték a nagyheti szertartásokat, melyeket Marton Zsolt váci megyéspüspök mutatott be. A liturgiákon jelen volt dr. Varga Lajos váci segédpüspök, Paszternák Tamás püspöki titkár, Szabad Attila diakónus és három egyházmegyés papnövendék. A zenei szolgálatot Varga László, a székesegyház karnagya végezte.

1. Varga László főszerkesztő atya gondolatai a jelenlegi helyzettel kapcsolatban.
2. Marton Zsolt váci megyéspüspök Tóth András nyíregyházi egyházmegyés görögkatolikus áldozópapot nevezte ki a Váci Egyházmegye egyházmegyei spirituálisává, azaz lelki vezetőjévé. A kilencgyermekes atyával és feleségével beszélgettünk hivatásukról, családjukról és a húsvéti készületről.

 <   1 ... 2 3 4 5 6 ... 43  > 

Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2024. június 22. szombat

Paulina

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM
LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZERKATADMIN

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók. Adatkezelési tájékoztató

Tájékoztatjuk, hogy a felhasználói élmény javítása, a böngészőprogramjának biztonságos használata, valamint a weboldal forgalmának elemzése érdekében sütiket alkalmazunk.
Kérjük, adja ehhez hozzájárulását az Elfogadom gombra kattintva! Adatkezelési tájékoztató

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.