Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSAKOLITUSOKFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZSZINÓDUSMotiVÁCió Képzési KözpontMATER SALVATORISALTHANN HÁZÁLLÁSHIRDETÉS
AJÁNLÓ
MISERENDEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRKÖZBESZERZÉSEKGYERMEKVÉDELEMADATVÉDELEMTÉRKÉPKAPCSOLAT

» SZINÓDUS »

 

Egy szinodális egyházért: közösség – részvétel – küldetés

Püspöki szinódus 2021-2023

A Szinódus célja

A püspöki szinódus eddig a püspökök találkozójaként zajlott a pápával. Az egyház azonban egyre inkább felismeri, hogy a szinodalitás Isten egész népének az útja. Ezért a szinódusi folyamat már nemcsak a püspökök gyűlése, hanem az összes hívő közös útja, amelyben minden helyi egyháznak fontos szerepe van. Míg a korábbi szinódusok olyan témákat vizsgáltak, mint az új evangelizáció, a család, a fiatalok és az Amazonas, a jelenlegi szinódus célja, hogy Isten egész népeként meghallgassuk, mit üzen a Szentlélek az egyháznak.

A szinodális folyamat akkor lesz sikeres, ha mindannyian olyan hozzáállásra törekszünk, amelynek jellemzője a nyitottság, alázat, párbeszéd, megkülönböztetés, előítéletek és klerikalizmus kerülése, befogadás, meghallgatás, túllépés a közvetlen problémákon, innovatív szemlélet.

Ütemezés

2021. október 9. Rómában Ferenc pápa megnyitotta a Püspöki szinódust.

2021. október 17. Kezdetét vette az egyházmegyei szakasz

2022. május 1. Egyházmegyei szakasz vége, a helyi szintézisek megküldésének határideje.

2022. május 31. Püspöki karok elküldik a saját összegzésüket a Vatikán számára, amely alapján elkészül az 1. munkadokumentum (Instrumentum Laboris), amely a kontinentális összejövetelekhez szolgál alapanyagul.

2022. március 31-ig: Kontinentális szakasz hét kontinentális találkozóval, amelyeken hét záródokumentum fog születni, amelyek a második Instrumentum Laboris alapjául fognak szolgálni, amelyet a püspöki szinódus 2023 októberében, Rómában tartandó közgyűlésén fog feldolgozni.

Résztvevők

Cél az, hogy a szinódusi folyamat minden megkeresztelt személy meghallgatásával valósuljon meg. Emellett különös gondot kell fordítani azoknak a személyeknek a bevonására, akiket a kirekesztés veszélye fenyeget: nők, fogyatékkal élők, idősek, szegénységben élők, olyan katolikusok, akik ritkán vagy soha nem gyakorolják hitüket stb. Eszközöket kell találni a gyermekek és a fiatalok bevonására is.

A szinódus egyházmegyei szakasza

Az egyházmegyei szakaszt a megyéspüspök rendelkezésére álló kommunikációs csatornák segítségével kell koordinálni. Fontos a közösségi találkozás és a tapasztalatcsere, a véleménynyilvánítás. Ha azonban a körülmények (például járványügyi korlátozások vagy fizikai távolság) megnehezítik a személyes kapcsolattartást, akkor lehetőség van moderált online vitacsoportok, online tevékenységek, chatcsoportok stb., valamint papír alapú és online kérdőívek használatára is. Az imaanyagok, bibliai elmélkedések és szakrális zene, valamint művészeti alkotások, versek stb. szintén felhasználhatók az elmélkedés és a párbeszéd ösztönzésére. A szinódusi folyamat helyi szintű megszervezésében a plébániai tanácsadó testület, valamint az egyházmegyei tanácsadó szervek segítséget nyújthatnak.

A meghallgatási folyamat során kapott visszajelzéseket szintetizálni kell, amely elsősorban a megkülönböztetés aktusa, azt kell előtérbe helyezni, ami megosztásra került a beszélgetések során és ami hozzájárulhat a szinódusi folyamat következő szakaszához. A visszajelzéseknek nemcsak a pozitív tapasztalatokat kell kiemelniük, hanem a negatív tapasztalatoknak is hangot kell adniuk, hogy tükrözzék a valóságot. A helyi reflexió eredményét az egyházmegye egy maximum tíz oldalas dokumentumban terjeszti a püspöki kar elé.

A püspöki konferenciák szerepe

Az egyházmegyei szakaszt követően a püspöki konferenciák összeállítják az egyházmegyéktől kapott visszajelzéseket, olyan szintéziseket megfogalmazva, amely megfelelően tükrözik a résztvevők véleményét.

A szinódusi folyamat a Váci egyházmegyében

Az előkészítő munkacsoport két ütemben kiküldendő kérdőív segítségével szeretné meghallgatni a hívek, plébániai közösségek és az egyházmegyében élők véleményét.

  1. Váci Egyházmegye 1. kérdőív plébániák közösségei számára

A kérdőívet a plébános atyák számára küldtük el, amelyben jó és rossz gyakorlatokra kérdezünk rá kérve őket, hogy a plébániai csoportokkal, közösségekkel együtt megvitatott válaszokat - meghosszabbított határidővel - 2022. január 15-ig küldjék vissza a püspökségi irodára szinodus@vaciegyhazmegye.hu címre.

  1. Váci Egyházmegye 2. kérdőív plébániák közösségei számára az első kérdőív válaszai alapján kidolgozva (tervezett kiküldés időpontja: 2022. febr.1.)

 

A Szinódus imája (Sevillai Szent Izidor imája nyomán)

Előtted állunk, Szentlélek, és a te nevedben gyűltünk össze. 

Egyedül te vezess minket, lelj otthonra a szívünkben;

taníts minket a követendő útra, és arra is, miként járjunk rajta.

Gyengék és bűnösök vagyunk; ne hagyd, hogy zűrzavart szítsunk.

Ne engedd, hogy a tudatlanság tévútra vezessen bennünket,

vagy hogy az elfogultság befolyásolja cselekedeteinket.

Add, hogy megtaláljuk benned az egységet, hogy együtt haladhassunk az örök élet felé,

és ne térjünk el az igazság útjától, sem attól, ami helyes.

Mindezt tőled kérjük, aki mindenütt és minden időben munkálkodsz,

az Atyával és a Fiúval egységben, mindörökkön örökké.

Ámen.

 

Letölthető dokumentumok:

A szinodális folyamat felelőse a Váci Egyházmegyében: Molnár Zsolt atya, irodavezető (szinodus@vaciegyhazmegye.hu)

Folyamatosan frissülő hírek a témában a Magyar Kurír oldalán

EWTN televízió beszélgetés sorozata Haladjunk együtt! címmel 

 

 

Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2022. január 25. kedd

Pál

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben Jézus megjelent a Tizenegynek, és így szólt hozzájuk: Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik. A...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók. Adatkezelési tájékoztató

Tájékoztatjuk, hogy a felhasználói élmény javítása, a böngészőprogramjának biztonságos használata, valamint a weboldal forgalmának elemzése érdekében sütiket alkalmazunk.
Kérjük, adja ehhez hozzájárulását az Elfogadom gombra kattintva! Adatkezelési tájékoztató

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.