Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRTURIZMUSHITOKTATÁSAKOLITUSOKFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZSZINÓDUSTEMETŐÜZEMELTETŐ KFTMotiVÁCió Képzési KözpontMATER SALVATORISALTHANN HÁZÁLLÁSHIRDETÉS
AJÁNLÓ
MISERENDEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRKÖZBESZERZÉSEKGYERMEKVÉDELEMADATVÉDELEMTÉRKÉPKAPCSOLAT

» SZINÓDUS »

 Egy szinodális egyházért: közösség – részvétel – küldetés

Püspöki szinódus 2021-2023

 

Lezárult az egyházmegyei szakasz, az összefoglaló dokumentumot a szinodális bizottság elküldte az MKPK Titkárságra. Ennek teljes anyaga és rövidített változata, valamint az Ifjúsági lelkészség saját szinodális kérdőívének értékelése az alábbi linkeken és a letölthető dokumentunom között érhető el:

Szinodális összefoglaló

Szinodális összefoglaló, rövidített változat

Ifjúsági lelkészség szinodális összefoglaló

Mindenkinek köszönjük a részvételet, aki a csoportos beszélgetésekben vagy egyéni kitöltés útján elmondta a véleményét és hozzájárult, hogy valóban elkezdjünk egy úton járni és megélni a szinodalitást. Általánosságban elmondható, hogy azokból a közösségekből kerültek ki az aktívabban érdeklődők, ahol a plébániai kormányzó egyházi személy magáénak érezte a szinodális újragondolás ügyét és az Egyház tekintélyére építve hívta meg plébániai csoportjait és tagjait a folyamatban való részvételre.

*

A Szinódus célja

A püspöki szinódus eddig a püspökök találkozójaként zajlott a pápával. Az egyház azonban egyre inkább felismeri, hogy a szinodalitás Isten egész népének az útja. Ezért a szinódusi folyamat már nemcsak a püspökök gyűlése, hanem az összes hívő közös útja, amelyben minden helyi egyháznak fontos szerepe van. Míg a korábbi szinódusok olyan témákat vizsgáltak, mint az új evangelizáció, a család, a fiatalok és az Amazonas, a jelenlegi szinódus célja, hogy Isten egész népeként meghallgassuk, mit üzen a Szentlélek az egyháznak.

A szinodális folyamat akkor lesz sikeres, ha mindannyian olyan hozzáállásra törekszünk, amelynek jellemzője a nyitottság, alázat, párbeszéd, megkülönböztetés, előítéletek és klerikalizmus kerülése, befogadás, meghallgatás, túllépés a közvetlen problémákon, innovatív szemlélet.

A szinódus egyházmegyei szakasza

Az egyházmegyei szakaszban fontos a közösségi találkozás és a tapasztalatcsere, a véleménynyilvánítás. A meghallgatási folyamat során kapott visszajelzéseket szintetizálni kell, amely elsősorban a megkülönböztetés aktusa. A visszajelzéseknek nemcsak a pozitív tapasztalatokat kell kiemelniük, hanem a negatív tapasztalatoknak is hangot kell adniuk, hogy tükrözzék a valóságot. A helyi reflexió eredményét az egyházmegye egy maximum tíz oldalas dokumentumban terjeszti a püspöki kar elé.

A szinódusi folyamat a Váci egyházmegyében

Az előkészítő munkacsoport két ütemben kiküldendő kérdőív segítségével szeretné meghallgatni a hívek, plébániai közösségek és az egyházmegyében élők véleményét.

Váci Egyházmegye 1. kérdőív plébániák közösségei számára (2021. december)

A kérdőívben jó és rossz gyakorlatokra kérdeztünk rá, kérve a plébános atyákat, hogy a plébániai csoportokkal, közösségekkel együtt vitassák meg a válaszokat. 50 plébánia 80 csoportjától kaptunk válaszokat, köszönjük!

Váci Egyházmegye 2. kérdőív plébánia közösségek és egyének számára (2022. február-április 10.)

A szinodális munkacsoport az első kérdőívre érkezett válaszok alapján dolgozta ki a Vatikán által javasolt 10 témakörben a 2. kérdőívet, amelyre egyének és közösségek válaszait vártuk. 

Köszönjük mindazoknak, akik kitöltötték a kérdőívet!

 

A teljes szinodális folyamat ütemezése

2021.október 9. Rómában Ferenc pápa megnyitotta a Püspöki szinódust, majd Kezdetét vette az egyházmegyei szakasz 

2022. április 30. Egyházmegyei szakasz vége, a helyi szintézisek megküldésének határideje.

2022. május 31. Püspöki karok elküldik a saját összegzésüket a Vatikán számára, amely alapján elkészül az 1. munkadokumentum (Instrumentum Laboris), amely a kontinentális összejövetelekhez szolgál alapanyagul.

2023. március 31-ig: Kontinentális szakasz hét kontinentális találkozóval, amelyeken hét záródokumentum fog születni, amelyek a második Instrumentum Laboris alapjául fognak szolgálni, amelyet a püspöki szinódus 2023 októberében, Rómában tartandó közgyűlésén fog feldolgozni.

Résztvevők

Cél az, hogy a szinódusi folyamat minden megkeresztelt személy meghallgatásával valósuljon meg. Emellett különös gondot kell fordítani azoknak a személyeknek a bevonására, akiket a kirekesztés veszélye fenyeget: nők, fogyatékkal élők, idősek, szegénységben élők, olyan katolikusok, akik ritkán vagy soha nem gyakorolják hitüket stb. Eszközöket kell találni a gyermekek és a fiatalok bevonására is.

A püspöki konferenciák szerepe

Az egyházmegyei szakaszt követően a püspöki konferenciák összeállítják az egyházmegyéktől kapott visszajelzéseket, olyan szintéziseket megfogalmazva, amely megfelelően tükrözik a résztvevők véleményét.

Letölthető dokumentumok:

A szinodális folyamat felelőse a Váci Egyházmegyében: Molnár Zsolt atya, irodavezető (szinodus@vaciegyhazmegye.hu)

Egyéb források: 

A Váci egyházmegye a szinodális úton - Marton Zsolt püspök előadása 2022. 03.19-én a Sapientia Napon (videó).

Legyetek társaim ezen az úton, menjünk együtt! Interjú Marton Zsolt váci püspökkel a Váci egyházmegye szinodális folyamatáról 

A szinódus meghallgatásra, részvételre és megszólításra hív – Interjú Németh Gábor irodaigazgatóval

Folyamatosan frissülő hírek a témában a Magyar Kurír oldalán

EWTN televízió beszélgetés sorozata Haladjunk együtt! címmel 

„TEDD TÁGASSÁ SÁTRADBAN A HELYET…” (IZ 54,2) - A MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI KONFERENCIA SAJTÓKÖZLEMÉNYE 

 

Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2023. június 1. csütörtök

Tünde

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben: Jézus és a tanítványok úton voltak Jeruzsálem felé. Jézus elöl ment, a tanítványok pedig aggódva követték őt. Jézus ismét magához hívta a tizenkettőt, és arról kezdett nekik beszélni, hogy...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZERKATADMINKRISZTUS A JÖVŐNK

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók. Adatkezelési tájékoztató

Tájékoztatjuk, hogy a felhasználói élmény javítása, a böngészőprogramjának biztonságos használata, valamint a weboldal forgalmának elemzése érdekében sütiket alkalmazunk.
Kérjük, adja ehhez hozzájárulását az Elfogadom gombra kattintva! Adatkezelési tájékoztató

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.