Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRVÁCI EGYHÁZM. ZSINATHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLAT
EGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVEVIMATER SALVATORIS
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» NAPI EVANGÉLIUM »

Jézus egyszer így beszélt tanítványaihoz: Ha valaki lámpát gyújt, nem takarja le, vagy nem rejti az ágy alá. Inkább felteszi a tartójára, hogy aki belép a házba, világosságot találjon. Semmi sincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne jutna; és nincs olyan titok, ami ki ne derülne, és nyilvánvalóvá ne lenne. Ügyeljetek hát, hogy milyen figyelemmel hallgattok! Akinek ugyanis van, az még kap hozzá; akinek pedig nincsen, az még azt is elveszíti, amiről azt vélte, hogy az övé. Lk 8,16-18

Elmélkedés

A mai evangélium mondásai Jézustól származnak és az Isten országának titkát mutatják meg. Az első mondás azt az alapvető igazságot fogalmazza meg, mely szerint a lámpa arra szolgál, hogy világítsanak vele. Értelmetlen dolog volna elrejteni a meggyújtott lámpát. A hasonlat arra utal, hogy az Isten országáról szóló örömhír fényt, világosságot hoz az emberek életébe. Értelmetlen volna elrejteni fényét. Krisztus tanítványainak arra kell törekedniük, hogy a tanítás fénye, az igazság világossága minél több emberhez eljusson.

A másik mondás így hangzik: „Semmi sincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne jutna; és nincs olyan titok, ami ki ne derülne” (Lk 8,17). Jézus 2000 évvel ezelőtti szavai ma is igazak. Az ember hazudik egyszer, kétszer, sokszor. Ha nem bukik le mindjárt az elején, akkor rászokik a hazudozásra és életelemévé válik. Egy idő után már abbahagyni sem tudja. Aztán pedig azt gondolja, hogy sohasem fognak rájönni a hazugságaira és nyugodtan hazudozhat tovább. Egyszer aztán az emberek rájönnek, vagyis nyilvánosságra jut minden. A becsületes és lelkiismeretes ember legalább elismeri, hogy hibázott, de a hazug nem, mert nincs becsületes és lelkiismeretes hazudozó.

Ha hallgatom és tettekre váltom Krisztus örömhírét, lelkiekben folyamatosan gazdagabb leszek. Keresztény életem világítson, azaz legyen példa mások számára!

(c) Horváth István Sándor

Imádság

Istenünk, a teremtett világ erőit te az ember munkájának rendelted alá. Kérünk, hogy munkánkat keresztény lélekkel végezve őszinte szeretetben élhessünk testvéreinkkel, és teremtő munkád folytatásában méltó módon vehessünk részt. Kérünk, Urunk, földi ajándékaiddal segíts és kormányozz minket, akiket mennyei kenyereddel tápláltál.

MAI NÉVNAP

2014. szeptember 22. hétfő

Móric

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Jézus egyszer így beszélt tanítványaihoz: Ha valaki lámpát gyújt, nem takarja le, vagy nem rejti az ágy alá. Inkább felteszi a tartójára, hogy aki belép a házba, világosságot találjon. Semmi sincs elrejtve, ami...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
EGYHÁZMEGYEI TVALTHANN HÁZHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk