Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRTURIZMUSHITOKTATÁSIMA-KATEKÉZIS 2023-2026AKOLITUSOKFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZSZINÓDUSTEMETŐÜZEMELTETŐ KFTMotiVÁCió Képzési KözpontMATER SALVATORISÁLLÁSHIRDETÉSMISERENDEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRKÖZBESZERZÉSEKGYERMEKVÉDELEMADATVÉDELEMTÉRKÉPKAPCSOLAT

» AKOLITUSOK »

AKOLITUS

    

2005-ben kezdődött egyházmegyénkben az AKOLITUS KÉPZÉS, - dr. Beer Miklós püspök Úr kezdeményezésére - amely azóta nagy fává terebélyesedett, és behálózza az egész váci egyházmegyét. A többség hűségesen kitart, és vállalják a szolgálatot az egyházközségekben. Jónéhányan tovább is léptek, a teológia és a diakónus képzés elvégzése után már diakónusként szolgálnak.

Szent II. János-Pál pápa: Christifideles laici (Világi Krisztushívők) kezdetű szinódus utáni apostoli buzdításában (Szent István Társulat 1990.) beszél részletesebben az akolitus szolgálatról.

15.pont:  A keresztség közös méltóságából következően a világi hívő a fölszentelt szolgákkal, a szerzetesekkel és szerzetesnőkkel együtt felelős az Egyház küldetéséért.

„Isten hívja meg őket, hogy saját hivataluk gyakorlásával az evangélium szellemében élve kovászként belülről járuljanak hozzá a világ megszenteléséhez, és életük tanúságával – hitük, reményük és szeretetük ragyogásával – mutassák meg másoknak Krisztust.”

23.pont:  A szinódus munkája folyamán az atyák mélyrehatóan megvizsgálták a lektori és akolitusi szolgálatot, melyeket a latin Egyház régebben a szentségi papság felé vezető út lépcsőfokaiként szemlélt. VI. Pál Ministeria quaedam (1972. augusztus 15.) motu propriója révén e szolgálatok nagyobb önállósághoz és stabilitáshoz jutottak, és így a lektori és akolitusi szolgálatban világi Krisztus-hívőket is lehet részesíteni, de csak férfiakat

Mindazonáltal az ilyen tisztségek gyakorlása nem teszi a Krisztus-hívőt lelkipásztorrá, a szolgálat ugyanis nem a tisztségből, hanem a szentelésből fakad. 

Bárcsak lenne minél több világi hívő, aki saját adottságai között, hozzáértéssel részt vállal az apostoli munkában, és hajlandó kibontakoztatni rejtett, lappangó képességeit! Anélkül, hogy saját szakmai munkájuk hátrányt szenvedne, bemutatják azt a földi léten túlmutató távlatot, amelyet a világ gyakran nem is ismer. Így szolgálják Isten országának építését, következésképp az üdvösséget Jézus Krisztusban. Minden világi Krisztus-hívő, férfi és nő figyelmébe kell ajánlani a II. Vatikáni Zsinat oly igaz, jelentőségteljes és buzdító megállapítását: „Az Egyház közösségein belül annyira szükséges a munkájuk, hogy nélküle a legtöbb esetben nem lehet teljesen eredményes a lelkipásztorok apostolkodása.”

Ferenc pápa E.G. apostoli buzdításában (102.pont) ezt írja: „A világiak alkotják Isten népének mérhetetlen többségét. Az ő szolgálatukban áll egy kisebbség: a felszentelt szolgák. A világi identitás és küldetés tudata megnőtt az egyházban. Sok, bár nem elegendő világi hívőnk van, akiben mély közösségi érzés és nagy hűség él a szeretet, a katekézis, a hit ünneplése feladatai iránt. A világiak képzése, és különféle szakmai és értelmiségi csoportok evangelizálása komoly lelkipásztori kihívást jelent.”

A fentiek szellemben folyik az a két éves képzés felnőtt világi férfiak számára, amelynek befejeztével a Főpásztor lektorrá, majd a 2. évben akolitussá avatja őket!

Az akolitusképzés felelőse: Farkas László atya.

Kedves Akolitusok!

A Váci Egyházmegyében, az akolitusok tájékoztatását- és levelezését ezen oldal segítségével szeretnénk megvalósítani és megoldani. Ehhez felhasználónév és jelszó megadása szükséges. Amennyiben még nem rendelkezik hozzáférési jelszóval, IDE kattintva név, a hely ahol szolgál  és e-mail cím megadásával ezt megteheti.

A korábban használt levelezés hamarosan megszűnik.

AKOLITUS BEJELENTKEZÉS

E-mail cím:
Jelszó:
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2024. június 22. szombat

Paulina

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM
LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZERKATADMIN

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók. Adatkezelési tájékoztató

Tájékoztatjuk, hogy a felhasználói élmény javítása, a böngészőprogramjának biztonságos használata, valamint a weboldal forgalmának elemzése érdekében sütiket alkalmazunk.
Kérjük, adja ehhez hozzájárulását az Elfogadom gombra kattintva! Adatkezelési tájékoztató

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.