Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRTURIZMUSHITOKTATÁSIMA-KATEKÉZIS 2023-2026AKOLITUSOKFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZSZINÓDUSTEMETŐÜZEMELTETŐ KFTMotiVÁCió Képzési KözpontMATER SALVATORISALTHANN HÁZÁLLÁSHIRDETÉS
AJÁNLÓ
MISERENDEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRKÖZBESZERZÉSEKGYERMEKVÉDELEMADATVÉDELEMTÉRKÉPKAPCSOLAT

» EGYHÁZMEGYEI MÚZEUM »

zsinat_2.jpg

Váci Egyházművészeti Gyűjtemény

(2600 Vác, Március 15. tér 4.)

A Váci Egyházművészeti Gyűjtemény „ÖRÖKSÉG” című állandó kiállításán művészi értékű ötvöstárgyakat, liturgikus eszközöket, festményeket, szobrokat, metszeteket és bútorokat láthatunk, amelyek a nagy elődök, püspökök és főpapok tevékenységéhez kapcsolódnak. Különlegesen gazdag a liturgikus textilgyűjteménye. 

A Váci Egyházművészeti Gyűjtemény az alábbi időpontokban várja a látogatókat, akik egyénileg nézhetik meg a gyűjteményt:

kedd-péntek: 11.00 – 16.00

Pénteken 11 és 14 órakor garantált idegenvezetést tartunk a kiállításon.

Kérésre egyéni vendégeknek és csoportoknak más időpontban is biztosítunk tárlatvezetést. 10 fő alatti csoportok esetében 5000 Ft idegenvezetői díjat számítunk fel. 

Csoportos látogatáshoz és tárlatvezetéshez kérjük az alábbi emailen jelentkezzenek be:

Email: muzeum@vaciegyhazmegye.hu
Telefon (munkaidőben): 0630 716-5701

Belépőjegyeink:
Felnőtt/Teljes árú                         1200 Ft/fő
Nyugdíjas/diák                              600 Ft/fő
Egyházmegyei/zarándokcsoportok   600 Ft/fő

Egyházmegyei vagy zarándokjegy csak abban az esetben váltható, ha a csoport a Váci Egyházmegyéből lelkivezetővel, plébános atyával érkezik a látogatás helyszínére, vagy zarándokol és rendelkezik zarándok kiskönyvvel vagy plébánosi igazolással.

A belépőjegyeket a helyszínen lehet megvásárolni, jelenleg csak készpénzes fizetésre van lehetőség.

A bankkártyás fizetési mód kialakításáig türelmüket kérjük!

A Gyűjtemény épületében tematikus időszaki kiállításokat, workshopokat is rendeznek, valamint a kert és a termek bérelhetők.

 
***
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK, ELŐADÁSOK

Mária szent neve című időszaki tárlat

Az Ars Sacra Fesztivál keretében megnyíló kiállítás a helyi hagyományokra, a hétkápolnai búcsú megünneplésére épít, bemutatva a Mária-tisztelet elterjedését különleges ikonográfiájú Madonna-festmények segítségével, amelyet Zellei Boglárka Éva Ösvény című fotósorozatának képei szőnek át, a személyes Isten-keresés, zarándoklat témája mentén haladva. 

A kiállítás november 12-ig tart nyitva.

Szeptember 16-24-ig, az Ars Sacra Fesztivál idején keddtől vasárnapig 11:00-16:00-ig, szeptember 25 - november 12. keddtől péntekig 11.00-16.00 között látogatható.

 

Kapcsolódó előadások:

 • szeptember 16., szombat 15:00

Zellei Boglárka Éva – fotográfus

Saját ösvényen – Zellei Boglárka Éva szubjektív tárlatvezetése a Mária szent neve című kiállításon, ahol a fiatal alkotó saját, Ösvény című fotósorozatán keresztül indulva a belső személyiségfejlődés és a hit útkereszteződésének állomásairól mesél.

 

 • október 6., péntek 15:00

Terdik Szilveszter – művészettörténész, muzeologus

Ábrázolások nyomában - különleges ikonográfiájú Mária-képek. Amikor a GPS helyett a méhek mutatják az utat a fába rejtett kegyképhez: a Valvanerai Szűzanya titka. Érdekes kultuszképek kialakulása és elterjedése, a történelem inspirálta művészek, csodák, amelyeknek ecsettel állítottak emléket. Terdik Szilveszter a magyarországi szakrális művészet kiemelkedő kutatója a Mária szent neve című kiállítás három festményének különlegességeit hozza számunkra közelebb.

 

 • október 27., péntek 15:00

Zomborka Márta - etnográfus, muzeológus

Mária ünnepek - Mária tisztelet. Az egyházi év kiemelt Mária ünnepeinek eredete és tisztelete - a hozzájuk kapcsolódó hagyományok, képzetek, népszokások, különös tekintettel a Magyarok Nagyasszonya hagyományra és a váci hétkápolnai búcsúra. Zomborka Márta etnográfus, muzeológus előadása.

 

 • november 10., péntek 15:00

Dományi Virág – művészettörténész

"Madaras szobák": különleges terek, szobák az újkori Magyar Királyság területéről; egzotikus tájak őshonos madarakkal. Milyen üzeneteket hordozhat egy parkot, kertet, tájat idéző kifestés és annak élőlényei? Honnan nyerték a festők az inspirációt, ki hatott kire? Milyen volt Mária Terézia személyes ízlése? A Maulbertsch-tanítvány, Johann Wenzel Bergl cseh származású festő kiemelkedő munkáiról Dományi virág művészettörténész, phd hallgató előadásából tudhatunk meg számos részletet.

 

* * *

A Gyűjtemény történetéről röviden
 
A Székesegyházi Kincstár egyidős az 1771-ben felszentelt Székesegyházzal, bár a benne őrzött emlékek egy része ettől régebbi. A Kincstár gyarapítói között több jelentős személyiség van, köztük Kámánházy László püspök (1808-1817), aki a napóleoni háborúk idején, az uralkodó hadi szükségleteinek finanszírozására lefoglalt kincstári műtárgyakat visszaváltotta I. Ferenc királytól. Mindenképp megemlítendő gróf Csáky Károly Emmanuel püspök (1900-1919) is, akinek nevéhez köthető a Kincstár újraalapítása, gyarapítása és a kornak megfelelő felszereléssel, bútorzattal való berendezése. Ő volt az, aki a Kincstárat gyűjteménnyé fejlesztette, sok műtárgyat restauráltatott, és látogathatóvá tette az intézményt.
 
A mai múzeum megalapítása Keszthelyi Ferenc püspök (1992-2003) idején, 1992-ben történt. Az intézmény első igazgatójának dr. Varga Lajos akkori püspöki titkárt nevezte ki. Ekkor tovább folyhatott a gyűjtemény szervezése, gyűjtéssel, restauráltatással és műleírások készítésével. 1994-ben Pálos Frigyes Leó vette át az igazgatást, aki 2019-ben bekövetkezett haláláig vezette az intézményt. Pálos Frigyes atya elévülhetetlen érdeme a nagypréposti palota épületének belső renoválása.
A Gyűjtemény legfontosabb célkitűzése, hogy a klasszikus gyűjteményi tevékenységet minél eredményesebben folytassa és az Egyházmegye liturgikus, hitéleti és kulturális örökségét minél teljesebben feltárja és megőrizze. mely a gyűjtemény kincseiből kevéssé ismert tárgyakat kíván bemutatni. Gyűjtőköre elsősorban a Váci Egyházmegye területe (Pest, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék).
 
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2023. október 4. szerda

Ferenc

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, elhatározta, hogy tanítványaival Jeruzsálembe megy. Történt pedig, hogy útközben valaki így szólt hozzá: „Követlek, bárhová...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
 • 2023.10.06.
  "AZ ÉLET ALKONYA: A BEÉRÉS IDEJE" LELKIGYAKORLAT
 • 2023.10.06.
  ÁBRÁZOLÁSOK NYOMÁBAN - KÜLÖNLEGES IKONOGRÁFIÁJÚ MÁRIA-KÉPEK
 • 2023.10.06.
  KERESZTÉNY TÁRSKERESŐK LELKIGYAKORLATA
 • 2023.10.12.
  28. CSALÁDKONGRESSZUS
 • 2023.10.12.
  72 ÓRA KOMPROMISSZUM NÉLKÜL: ÚJRA ÖNKÉNTES MUNKÁRA HÍVJÁK ÉS VÁRJÁK A FIATALOKAT
 • Összes program »
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZERKATADMIN

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók. Adatkezelési tájékoztató

Tájékoztatjuk, hogy a felhasználói élmény javítása, a böngészőprogramjának biztonságos használata, valamint a weboldal forgalmának elemzése érdekében sütiket alkalmazunk.
Kérjük, adja ehhez hozzájárulását az Elfogadom gombra kattintva! Adatkezelési tájékoztató

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.