Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRTURIZMUSHITOKTATÁSIMA-KATEKÉZIS 2023-2026AKOLITUSOKFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZSZINÓDUSTEMETŐÜZEMELTETŐ KFTMotiVÁCió Képzési KözpontMATER SALVATORISÁLLÁSHIRDETÉSMISERENDEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRKÖZBESZERZÉSEKGYERMEKVÉDELEMADATVÉDELEMTÉRKÉPKAPCSOLAT

» EGYHÁZMEGYEI MÚZEUM »

zsinat_2.jpg

Váci Egyházművészeti Gyűjtemény

(2600 Vác, Március 15. tér 4.)

A Váci Egyházművészeti Gyűjtemény „ÖRÖKSÉG” című állandó kiállításán művészi értékű ötvöstárgyakat, liturgikus eszközöket, festményeket, szobrokat, metszeteket és bútorokat láthatunk, amelyek a nagy elődök, püspökök és főpapok tevékenységéhez kapcsolódnak. Különlegesen gazdag a liturgikus textilgyűjteménye. 

A Váci Egyházművészeti Gyűjtemény az alábbi időpontokban várja a látogatókat:

Kérésre egyéni vendégeknek és csoportoknak előzetesen egyeztetett időpontban keddtől péntekig biztosítunk tárlatvezetést, garantált vezetés pénteken 11 órakor indul a múzeumban.

Technikai okok miatt június 8-án, szombaton a Gyűjtemény csak 14.00-ig tud látogatókat fogadni, megértésüket köszönjük! 

10 fő alatti csoportok esetében 10.000 Ft idegenvezetői díjat számítunk fel. 

Csoportos látogatáshoz és tárlatvezetéshez kérjük az alábbi emailen jelentkezzenek be:

Email: muzeum@vaciegyhazmegye.hu
Telefon (munkaidőben): 0630 716-5701

 

Belépőjegyeink (2024):
Felnőtt/Teljes árú                         1500 Ft/fő
Nyugdíjas/diák                             1200 Ft/fő

A belépőjegyeket a helyszínen lehet megvásárolni, jelenleg csak készpénzes fizetésre van lehetőség.

A bankkártyás fizetési mód kialakításáig türelmüket kérjük!

A Gyűjtemény épületében tematikus időszaki kiállításokat, workshopokat is rendeznek, valamint a kert és a termek bérelhetők. 

 * * *

Tudósítás egy kiállítás megnyitásáról

* * *

A Gyűjtemény történetéről röviden
 
A Székesegyházi Kincstár egyidős az 1771-ben felszentelt Székesegyházzal, bár a benne őrzött emlékek egy része ettől régebbi. A Kincstár gyarapítói között több jelentős személyiség van, köztük Kámánházy László püspök (1808-1817), aki a napóleoni háborúk idején, az uralkodó hadi szükségleteinek finanszírozására lefoglalt kincstári műtárgyakat visszaváltotta I. Ferenc királytól. Mindenképp megemlítendő gróf Csáky Károly Emmanuel püspök (1900-1919) is, akinek nevéhez köthető a Kincstár újraalapítása, gyarapítása és a kornak megfelelő felszereléssel, bútorzattal való berendezése. Ő volt az, aki a Kincstárat gyűjteménnyé fejlesztette, sok műtárgyat restauráltatott, és látogathatóvá tette az intézményt.
 
A mai múzeum megalapítása Keszthelyi Ferenc püspök (1992-2003) idején, 1992-ben történt. Az intézmény első igazgatójának dr. Varga Lajos akkori püspöki titkárt nevezte ki. Ekkor tovább folyhatott a gyűjtemény szervezése, gyűjtéssel, restauráltatással és műleírások készítésével. 1994-ben Pálos Frigyes Leó vette át az igazgatást, aki 2019-ben bekövetkezett haláláig vezette az intézményt. Pálos Frigyes atya elévülhetetlen érdeme a nagypréposti palota épületének belső renoválása.
A Gyűjtemény legfontosabb célkitűzése, hogy a klasszikus gyűjteményi tevékenységet minél eredményesebben folytassa és az Egyházmegye liturgikus, hitéleti és kulturális örökségét minél teljesebben feltárja és megőrizze. mely a gyűjtemény kincseiből kevéssé ismert tárgyakat kíván bemutatni. Gyűjtőköre elsősorban a Váci Egyházmegye területe (Pest, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék).
 
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2024. június 22. szombat

Paulina

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM
LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZERKATADMIN

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók. Adatkezelési tájékoztató

Tájékoztatjuk, hogy a felhasználói élmény javítása, a böngészőprogramjának biztonságos használata, valamint a weboldal forgalmának elemzése érdekében sütiket alkalmazunk.
Kérjük, adja ehhez hozzájárulását az Elfogadom gombra kattintva! Adatkezelési tájékoztató

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.